Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2017.05.23

Együttműködési nyilatkozatokat írt alá a Szigligeti Színház

A XXVI. Festum Varadinum ünnepségsorozat zárónapján Nagyvárad-Debrecen. Kulturális kapocs címmel egy sok szempontból jelentős, határon átnyúló rendezvényre került sor a Szigligeti Színház emeleti előcsarnokában, melynek keretében a két testvértelepülés 7-7 intézményének vezetői kulturális együttműködési szerződéseket írtak alá. Nagyvárad részéről a Szigligeti Színház, az Állami Filharmónia, a Körösvidéki Múzeum, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár, a Lilliput Társulat, a Bihar Megyei Kulturális Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes, míg Debrecen képviseletében a Csokonai Nemzeti Színház, a Kodály Filharmónia, a Déri Múzeum, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Vojtina Bábszínház, a Művelődési Központ és a Debreceni Népi Együttes vezetői látták el kézjegyükkel a megállapodásokat, melyeket ellenjegyeztek védnöki minőségükben Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és dr. Papp László, Debrecen polgármestere.

Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója úgy vélte: valamennyi aláíró intézmény számára olyan fontos esemény ez, mely a már meglevő kapcsolatokat még szorosabbra fűzi, biztosítva ugyanakkor Nagyvárad és Debrecen, Bihar és Hajdú-Bihar megyék testvéri kapcsolatának folytonosságát. Ennek az együttműködésnek a jegyében kívánják kifejezni támogatásukat a Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezetőinek, hiszen ez a törekvés rendkívüli lehetőséget nyújt a régió közös múltjának, jelenének és jövőjének felmutatására, hagyományaink és értékeink tükrében. Ugyanakkor afelől biztosította a jelenlevő cívis városi intézményeket, hogy a váradiak szakmai és morális értelemben is partnerei mindazon fejlesztéseknek, melyek újra és újra megerősítik a határon átívelő kapcsolatokat annak érdekében, hogy továbbra is közösen tudjanak gondolkodni a térséget, illetve a kultúránkat érintő kérdésekben.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, az esemény másik védnöke arra hívta fel a figyelmet: két olyan városról van szó, melyek nagyjából azonos méretűek, és nagyon közel vannak egymáshoz. Szerinte az együttműködési szerződések aláírása semmi más, mint egy olyan folyamatnak a beteljesülése, ami már nagyon rég óta tart, a kulturális híd pedig még közelebb hozza egymáshoz a két települést. „Debrecen pályázati sikere pedig a mi sikerünk is lesz”-tette hozzá.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, programkurátor óriási eseménynek nevezte a rendezvényt, hiszen intézményes kapcsolatok erősödtek meg, vagy születtek. Úgy vélte: az a szerepóhaj, amit a Festum Varadinum megáldói annak idején kitaláltak az ünnepségsorozatnak, ezáltal is beteljesült, a cél pedig, hogy más kulturális intézmények is hasonló megállapodásokat kössenek egymással az elkövetkezendő években.

A vonatkozó megállapodásokat a következő intézményvezetők írták alá: Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgatója, Dani János, a Déri Múzeum igazgató-helyettese, Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója, Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, Jantyik Zsolt, a Művelődési Központ igazgatója, Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője (Debrecen), valamint Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, Foica László, az Állami Filharmónia művészeti vezetője, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, Ligia Mirişan, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár igazgatója és Mircea Jacan, a Bihar Megyei Kulturális Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ igazgatója.

 

Forrás: Bihari Napló