Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2017.03.16

Világnapi események a Szigligetiben

Március 27-én, hétfőn világnapi eseményekre hív minden érdeklődőt a Szigligeti Színház. A programban kiállításmegnyitó, emlékünnepség, valamint egy rendhagyó felolvasószínházi esemény is helyet kapott.

A színház világnapi eseményei március 27-én, hétfőn, 16:30-tól Varga Vilmos színházi emléktárgyaiból nyíló kiállítással kezdődnek. A színház páholyzsebében megszervezett eseményt követően vetítéssel egybekötött emlékünnepségre kerül sor a páholyelőcsarnokban, amelynek keretében pályatársak emlékeznek az erdélyi színjátszás doyenjére.

Az est különleges felolvasószínházi eseménnyel folytatódik: a Szigligeti Társulat művészei ezúttal Varga Gábor nagyváradi publicista és író Kályhabúcsúztató című színművét viszik színre Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főigazgatójának rendezésében. Az Ady Társaság alapítójának drámája „tulajdonképpen rekviem a régen letűnt erdélyi magyar polgári lét emlékéért. A drámai szituáció tétje egy köznapinak tűnő konfliktus: a napjainkban eladósodott értelmiségi család jutányos áron meg kellene váljon a „lakás díszétől”, a már régen nem használt, „csak porfogó” csempekályhától. A pusztán emlékeket őrző, de funkciójukat vesztett tárgyak egy csapásra szerephez jutnak, a nappaliban ráadásul feltűnik egy idegen... A döntés nem egyszerű. A történet azonban már régen nem (csak) a kályháról szól” – nyilatkozta a korábbiakban Gáspárik. A felolvasószínházi eseményre március 27-én 19 órától kerül sor a Szigligeti Színház nagyszínpadán.

A világnapi eseményeket színházi talkshow zárja, amelynek középpontjában a Szigligeti Társulat pályakezdő színművészei lesznek. Az interaktív közönségtalálkozó célja, hogy a művészek közelebb kerüljenek a nézőkhöz, és olyan oldalukról is bemutatkozzanak, amelyet még nem volt lehetőség megismerni a színpadról. A meglepetésekkel teli talkshow 21 órától kezdődik a Szigligeti Stúdióban.

Az eseményekre a belépés díjtalan.