410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Știri / Trupa Szigligeti


Știri / Trupa Szigligeti 2017.03.16

Evenimente Zilei Mondiale a Teatrului la Szigligeti

Luni, 27 martie, Teatrul Szigligeti vă invită la evenimentele legate de Ziua Mondială a Teatrului. În program, veţi găsi un vernisaj, o comemorare, respectiv o seară specială de recital teatral.

Evenimentele vor începe luni, 27 martie, de la ora 16.30, cu vernisajul unei expoziţii din obiectele teatrale care aparţineau de cel ce a fost Vilmos Varga. Expoziţia va avea loc în foaierul teatrului, iar la vernisaj, foştii colegi îl vor comemora pe fostul decan de vârstă al actorilor transilvăneni.

Seara va continua cu un recital cu totul special. De această dată, artiştii Trupei Szigligeti vor pune pe scenă piesa „Kályhabúcsúztató” (“Adio sobei”), scrisă de autorul şi jurnalistul orădean Gábor Varga, în regia lui Attila Gáspárik, directorul general al Teatrului Naţional Târgu Mureş. Drama fondatorului Societăţii Ady este „de fapt, un recviem pentru amintirea vieţii civice maghiare din Transilvania de odinioară. Conflictul central este unul aparent cotidian: în zilele noastre, o familie de intelectuali împovăraţi de datorii încearcă să vândă podoaba casei, o sobă din teracotă nefolosită de mult timp. Dintr-una, obiectele care nu au altă menire decât aceea de a păstra amintirile, capătă sens, iar în sufragierie, apare un necunoscut... Decizia nu este uşoară. Povestea însă demult nu mai e (doar) despre sobă” - a spus regizorul. Recitalul va avea loc în 27 martie, de la ora 19, pe scena mare a teatrului.

Evenimentele care marchează Ziua Mondială de a Teatrului vor fi încheiate cu un talk-show teatral, având la mijloc actorii debutanţi ai Teatrului Szigligeti. Scopul discuţiei interactive este acela de a-i aduce pe actori mai aproape de public, şi a-i prezenta dintr-o altă perspectivă decât ceea ce se vede pe scenă. Talk-show-ul plin cu surprize va începe la ora 21, în Studioul Szigligeti.

Intrarea la evenimente este liberă.