Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2012. márc

Valahol Európában

Minden idők egyik legsikeresebb magyar zenés játékát, Dés László, Nemes István, Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter Valahol Európában című musicaljét mutatja be Nagyváradon a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A szövegkönyv alapjául Radványi Géza és Balázs Béla azonos című, 1947-ben készült, világsikert aratott filmje szolgált. Az előadást március 22-én, csütörtökön 18 órától mutatja be a szatmári társulat a Szigligeti Színházban.

A Valahol Európában a második világégés végén játszódik, és olyan elhagyatott lurkók csapatával találkozhatunk benne, amely az utcákon kóborol, fosztogat, ennivalót keres. Csavargó suhancok ők, akiknek semmijük sincs, és sokuknak nem is volt soha. A bandába verődött gyerekek egy romos kastélyban találnak menedéket, ahol a híres karmester, Simon Péter is él. Először fel akarják akasztani, mivel „felnőtt”, tehát „ellenséget” látnak benne, ám a zenész és a gyerekek között hamarosan barátság szövődik, amelyben Simon Péter emberi tulajdonságain túl, a zene varázsának is kiemelkedő szerepe van. Amikor az ellenük hergelt falusiak az Egyenruhás vezetésével megtámadják a kastélyt, együtt védik meg a várat, és közösen harcolnak a fogságba esett gyerekek kiszabadításáért. A karmester az ódon kastélyt hivatalosan is a gyermekek otthonává teszi: számkivetettek találnak így egymásra, küzdenek a túlélésért, a fennmaradásért, és kapnak esélyt a felnőtté válásra. Elszánt küzdelmük az emberben mélyen élő, örök humánumot szólaltatja meg.

Az egész estés családi musical zenéje, szövege, látványának ereje felkavaró, mondanivalója pedig azt a reményt is megfogalmazza, hogy egykor talán születhet olyan Európa, amelyben érdemes gyereknek lenni, és felnőtté válni is megéri.

Balogh Attila, az előadás rendezője a műben rejlő általános érvényű igazságot kutatja, amikor a történelmi utalások helyett az örökérvényű üzenetet helyezi előtérbe. „Teljes mértékben hű akarok maradni a mű szellemiségéhez, ellenben, ami a koncepciót illeti, a mai, aktuális színházi hagyományokat is érvényesíteni szeretném, mivel a darab képes arra, hogy a mai színházi formák és kifejezésmódok alkalmazásával is tökéletesen működjék. Nem szeretném előtérbe helyezni a történelmi hátteret, illetve csak arra koncentrálni, hogy annak a kornak a problematikáját boncolgassam, hanem engem a hús-vér szereplők belső igazsága érdekel, hogy a darabon belüli adott helyzetben hogyan reagálnak. Azt szeretném elérni, hogy a szereplők igazságai a mű szellemiségén keresztül kivetítve minden korra érvényesülhessenek” – vallja a rendező.

Az előadásra jegyeket a színház péntzárában lehet váltani keddtől péntekig 9-17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt. Online jegyvásárlásra is van lehetőség a színház honlapján, a www.szigligeti.ro-n, a Játékrend menüpontban.