Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2017.02.27

Tavasz a színház jegyében – változatos programok a Szigligeti Színházban

„Március hónapban sem fogunk tétlenkedni, hiszen itthoni előadásaink mellett vendégjátékokat fogadunk, meghívásoknak teszünk eleget, mindeközben pedig négy bemutatót tartunk és megemlékezünk a színház világnapjára is” – foglalta össze az elkövetkező időszak eseményeit Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. Március folyamán Brassóba, Egerbe és Nagybányára is ellátogat a Szigligeti Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes pedig Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, valamint Bukarestben, a fővárosi Petőfi Házban, valamint a Bukaresti Nemzeti Táncközpont éves fesztiválján is bemutatkozik. „Az eseményekben gazdag tavaszvárást A mi osztályunk március 18-ai búcsúelőadása, a 27-ei világnapi nyílt nap, valamint a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Roberto Zucco című vendégelőadása koronázzák meg”- tette hozzá a főigazgató.

 

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője a színtársulat Arany-évfordulóra készített két új produkciójáról beszélt. „Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy március másodikán a nagyszalontaiakkal együtt ünnepelhetjük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját. A hajdúváros közönsége először láthatja Honnan és hová? című verses estünket, amelyet Tasnádi-Sáhy Péter dramaturggal és Florina Bellinda Vasilatos látványtervezővel együtt viszünk színre”. A Szigligeti Társulat ugyanakkor március 31-én rendhagyó ifjúsági irodalomórát mutat be a Szigligeti Stúdióban, Hargitai Iván rendezésében. A bemutató alkalmával kihirdetik a novemberben közzétett Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázat eredményeit is.

 

Balogh Attila a Trónok arca casting március 3-ai premierjéről beszélt. A stúdióelőadást különleges próbafolyamat előzte meg, amelyben az alkotók elsősorban improvizációs gyakorlatokkal, zenei és képzőművészeti rögtönzésekkel foglalkoztak. A produkció célcsoportja elsősorban a középiskolás és egyetemista közönség, a nézők pedig sok zenére, játékra és interaktivitásra számíthatnak. Az előadás látványtervezői nem ismeretlenek a váradiak számára, hiszen Golicza Előd és Hotykai Evelin már korábban is dolgoztak a társulattal, A hetedik lépcsőfok, valamint a Három nővér című produkciók kapcsán. Az előadás zenéjét Iszlai József szerezte, a dalszövegírók pedig az Élő Várad Mozgalom fiatal szerzői, Biró Árpád Levente és Jock Evelin voltak.

 

Március 10-én, 19 órától Barbárok címmel nagyszínpadi bemutatót tart a Nagyvárad Táncegyüttes. A Móricz Zsigmond azonos című novellája alapján készülő táncszínházi produkció rendező-koreográfusa Györfi Csaba így vélekedik a készülő produkcióról: „Hiányzik az életünkből az igazi, tiszta társainkhoz irányuló ragaszkodás. Rég nem tudunk úgy élni és régen nem tudjuk úgy tisztelni egymást, mint őseink. Túlságosan eltávolodtunk a természettől, az őszinte emberi érzések hiánya az ember elmagányosodásához vezetett. Előadásunk népi gyökereinkből táplálkozva – a fent említett gondolatokra építve – próbál egy ma is aktuális témát a teljesség igénye nélkül feszegetni, mely a társadalmunk, az egónk barbár mivoltát helyezi nagyító alá”. Az előadás zeneszerzője Cári Tibor, látványtervezője Cristina Breteanu, a videómontázst pedig Lungu Arnold készítette. A bemutatóra a Szigligeti-bérletek érvényesíthetőek.

 

Fotó: Remus Toderici