Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2016.12.14

Pályázati felhívás a Debüt-díjas dráma megrendezésére

Felhívás

a dráMÁzat elnevezésű drámapályázat nyertes művének megrendezésére


A nagyváradi Szigligeti Színház a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel közösen hirdette meg  dráMÁzat III. elnevezésű drámapályázatát.
A pályázat Debüt kategóriájában a még meg nem jelent, színpadon bemutatásra nem került, magyar nyelven írt műveket várták, tematikai és műfaji megkötés nélkül.
A Szigligeti Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem újabb pályázatot ír ki a nyertes pályamű –Körmöczi-Kriván Péter: Kapufa és öngól - megrendezésére. Az előadás a tervek szerint a 2017-2018-os évadban kerül színpadra. A produkció tervezett költségvetése 40 ezer lej.

A pályázaton a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem jelenlegi, és az utóbbi öt évben végzett rendező szakos hallgatói vehetnek részt.

Pályázni rendezői koncepcióval lehet, amelyet írásos formában kell eljuttatni a  Szigligeti Színház művészeti titkárságára (palyazat@szigligeti.ro , avagy postán: 410021 Nagyvárad / Oradea, Piata Regele Ferdinand I., nr.6 – în atenția secretariatului artistic Teatrul Szigligeti).

Szempontok a pályázati anyag összeállításához:

1.         Írja le egy oldalban! a mű történetét. Természetesen nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy elolvasta-e, és le tudja-e írni az események sorendjét, hanem arra, hogy ön miképp olvasta és miképp mesélné a történetet: honnan kezdi a mesét, kik lesznek az ön történetének legjelentősebb alakjai, hol vannak a legfontosabb csomópontok, fordulatok, merre tart a történet.

2.         Képzeletben rendezze meg előadását. Tervezze meg hozzá a teret! Döntse el milyen térben képzeli az előadást, és hogy milyen lesz a díszlet, látvány. (Természetesen dolgozhat együtt vagy konzultálhat  tervezővel.) Erről a játéktérről készítsen vázlatos rajzot, alaprajzot!, esetleg gyűjtsön fotókat, amik érzékeltetik az elképzelt előadás világát. Kereshet fotókat, melyek az ön által elképzelt szereplőket, karaktereket érzékeltetik.

3.         Írjon 3- maximum 4 oldalban! az elképzelt előadásról. Milyen lenne? Elképzelése, víziója a mű elemzéséből induljon ki, essen szó az ön számára legfontosabb dolgokról, a választott világról, a szereplőkről, a köztük lévő viszonyokról, az esetleges változtatásokról, az előadás mikéntjéről és miértjéről.

A Debüt pályázat nyertes műve letölthető a Szigligeti Színház honlapjáról: www.szigligeti.ro

A pályázat beadási határideje: 2017. február 28.