Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2016.11.10

Bolond Istók - pályázati felhívás

A Szigligeti Társulat Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a 2016/2017-es évadban 13-16 éveseknek szóló rendhagyó színházi irodalomórát tűz műsorra Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig címmel. Ennek kapcsán a Szigligeti Színház pályázatot hirdet a Bihar megyei magyartanárok, a hazai és külföldi színházelméleti egyetemi/főiskolai oktatásban résztvevő diákok, valamint a BBTE és a PKE nyelv és irodalom szakos mesterképzős hallgatói számára.

Mi az, amit tudunk Arany Jánosról – és mi újat mondhatunk el róla? Hogyan kell értenünk a műveit – avagy mit üzennek a ma emberének ezek a halhatatlannak tartott alkotások? Egyáltalán: mitől válik egy irodalmi alkotás halhatatlanná, klasszikussá? Lehet-e kortársunk a klasszikus? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket érintő szerkesztett anyagokat (interaktivitásra és közös gondolkodásra alapot teremtő különleges forgatókönyveket – Arany versei, balladái és elbeszélő költeményei részleteivel, életrajzi szemelvényekkel) várunk, amelyek az iskolai tananyagra építenek, de attól eltérő, gazdagabb képet mutatnak a legnagyobb magyar epikus költőről.

A jeligés pályamunkákat december 20-ig várjuk a palyazat@szigligeti.ro e-mail címre, ahol további információk is kérhetők. A jeligék feloldását  tartalmazó borítékot (szerző neve, postacíme, telefonos és e-mailes elérhetősége) postai úton kérjük továbbítani a Szigligeti Színház címére: Teatrul Szigligeti Színház 410021 Nagyvárad, Piața Regele Ferdinand nr.6.

A pályamunkákat a Szigligeti Társulat művészeti vezetője, Novák Eszter, valamint Hargitai Iván rendező értékelik.  A legötletesebbnek ítélt forgatókönyv pályadíja nettó 3000 RON.