Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2016.10.08

Teltházas Éjszaka a színházban

Teltházas programokkal zajlott a Szigligeti Színház Éjszaka a színházban eseménye. Az október hetedikei nyílt napon több, mint ezer ember fordult meg a három társulat tevékenységein. 

Október 7-én Körmöczi-Kriván Péter Debüt-díjas szövegének felolvasásával vette kezdetét az Éjszaka a színházban elnevezésű programsorozat. A Daraboló felolvasószínházi esemény keretében bemutatott Kapufa és öngól című produkciót Hunyadi István rendezte, a Szigligeti Társulat két művésze mellett pedig egy tucat iskolaprogramos fiatal is közreműködött. 

Az est 19 órától Joel Pommerat kortárs francia színházi alkotó Az én kis hűtőkamrám című darabjának nyílt próbájára került sor. A szép számú érdeklődőnek Novák Eszter művészeti vezető és Theodor Cristian Popescu rendező beszéltek az előadás próbafolyamatáról, ezt követően pedig az első felvonás próbáját láthatta a közönség. A nyílt próba után közös beszélgetésre is sor került. 

Hatalmas sikernek örvendett a Lilliput Társulat által színre vitt Esti mese felnőtteknek felolvasószínházi előadás. Az erdélyi pajzán népmeséket a bábtársulat színművészei Körmöczi-Kriván Péterrel kiegészítve mutatták be a színház zsúfolásig megtelt páholyelőcsarnokába. Az előadást a nagy érdeklődésre való tekintettel még aznap este megismételték a művészek. 

Szintén duplázott a Várad Kulturális Folyóirattal közösen szervezett Élő Várad esemény is. A Resti a Néma Dionüszoszhoz című félórás előadás szövegkönyvét váradi pályakezdő szerzők írták (Kemenes Henriette, Ozsváth Zsuzsa, Jock Evelin, Mihók Tamás és Biró Árpád Levente), egy kétnapos műhelymunka keretében pedig váradi illetőségű színészhallgatók (Duna Orsolya, Fekete Ágnes, Vári Vivien, Benczi Tekla, Bondár Tibor és Tőtős Ádám) vitték színre Tasnádi-Sáhy Péter rendezőhallgató segítségével. 

Az estet fergeteges hangulatú táncház zárta, amelyben a Nagyvárad Táncegyüttes mellett a Csillagocska Néptáncegyüttes is közreműködött.