Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2012. febru

Találkozás Ráckevei Annával

Ráckevei Anna (Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész) színművésznő első alkalommal vendégszerepel Nagyváradon sőt, egyáltalán egy erdélyi színházban: a márciusban bemutatásra kerülő Howard Barker Jelenetek egy kivégzésből című előadásban Anna Galactiát, a velencei festőnőt alakítja. A művésznő váradi vendégszereplése kapcsán beszélt pályájáról, egy-egy szerep megformálásáról, az aktuális próbafolyamatról. A teljes interjút a színház Szigligeti című kiadványának március elején megjelenő számában olvashatják. Ráckevei Annával még a bemutató előtt találkozhat a nagyváradi közönség: február 18-án, szombaton 19 órától az Árkádia Bábszínházban az ő főszereplésével készült Anna filmje című magyar játékfilm vetítésére, ezt követően pedig beszélgetésre kerül sor a színművésznővel.

(…) „Az a nehéz, hogy az ember mindig nulláról kezdje, és legyen bátorsága minden előző tapasztalatot elhagyni, valami újat keresni és építgetni. Nagyon kiszolgáltatott helyzet ha nem használod a meglévő sablonokat, eszközöket, és kockázatos is, mert nem biztos hogy találsz mást. Olyan mintha semmit se tudnék, mintha semmi sem lenne a tarsolyomban.”
(…) „Szabó K. István megkeresett és miután elolvastam a darabot nem az volt az élményem, hogy ez az én szerepem, hanem kihívást éreztem benne. A gondolati részét, ahogy körbejárja a nő-férfi kapcsolatot, a művészet és hatalom kapcsolatát, nagyon izgalmasnak találtam, de őszintén szólva a főszereplő milyenségét, hogy ez belőlem hogyan fog létrejönni – hát erről fogalmam sem volt. A személyiségjegyei erősen különböznek az én személyiségjegyeimtől. De éppen ez benne az izgalmas: azt hiszem mindenféle lehetőség ott van bennünk, az a kérdés, hogy mit használunk ebből.”
(…) „Vannak helyek a világon, amelyek akkor is ismerősnek tűnnek, ha nem tartózkodtál ott huzamos ideig, mert annyi történet, irodalmi utalás kötődik hozzá, hogy nem tűnik idegennek. Így voltam Debrecennel is, és így vagyok Váraddal is...”