Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2016.08.19

Évadhirdető sajtótájékoztató

Tizenhat új előadással, Arany-évfordulós ünnepséggel, az Infinite Dance Festival és a Holnapután Fesztivál új kiadásaival, illetve számtalan kiegészítő programmal várja a nézőket a 2016/2017-es évadban a Szigligeti Színház. Az augusztus 19-i sajtótájékoztatón a főigazgató mellett felszólaltak a társulatok művészeti vezetői is, akik részletesen bemutatták az évad tervezett premierjeit.

Tisztelet, nyitottság, folytonosság, következetesség, fejlődés – ezek azok az értékek, amelyek mentén öt éve építjük a Szigligeti Színházat” – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Czvikker Katalin. A főigazgató hozzátette: „Művészeti vezetőinkkel és munkatársaimmal együtt a következő évadban is folytatni kívánjuk a megkezdett munkát, amelynek eredményességét nemcsak a gazdasági mutatók, hanem a közönség elkötelezettsége, valamint a szakma elismerése is alátámasztják”. 

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője elmondta, az együttes szeptember 9-én tartja meg az évad első előadását: „Szeptember 9-én A rút kiskacsával nyitjuk meg az évadot. A Tóth Tünde által rendezett produkciót, amelyben 23 gyermekszínész, valamint 4 bábszínész lép színpadra, jó idő esetén szeptember 11-én a várszínpadon is bemutatjuk”. A művészeti vezető elmondta, a repertoárt több korosztály igényeit szem előtt tartva állították össze, így az óvodásoknak a Moha és páfrányt, a nagyobbaknak pedig A sonkádi Egyed gazda című Tolkien-mesét, valamint az Idő-óda című különleges nonverbális előadást, amelyet Sardar Tagirovsky fog rendezni. Az Arany János-évhez kapcsolódva felújításra kerül a Toldi, illetve egyebek mellett a Kezeslábas című babaszínhzi produkció is műsoron marad. 

 

Az elmúlt évek kísérletezését próbáljuk meg összefoglalni ebben az évadban, és kialakítani azt az erős arculatot, amelyről bátran állíthatjuk, hogy ezek vagyunk mi” – kezdte Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője. „A folklór mint színházteremtő formanyelv fog megjelenni a következő évad előadásaiban, amelyben egy nagyszínpadi és több stúdiótermi előadás mellett idén az Arany-évfordulóhoz kapcsolódva a térség néptánccsoportjaival együtt csatlakozunk az iskolaprogramhoz. Büszkeséggel tölt el minket mindannyiunkat, hogy az Infinite Dance Festivalt már az első kiadásától kezdve nagy érdeklődés övezi, így ebben az évadban már a legfontosabb külföldi szervezetek fesztiválnaptárai is jegyzik a második kiadást, amelyet október végén szervezünk meg”.

 

Novák Eszter az elmúlt évad eredményeivel indított, és megjegyezte, a fizető nézők és bérletesek számának növekedése igazolja annak a műsorpolitikának az érvényességét, amelyben különböző korosztályok és műfajok kedvelőinek próbál kedvezni a Szigligeti Társulat. „Feltett szándékom volt, hogy a második évadtól kezdődően négy nagyszínpadi produkciót hozzunk létre a társulattal közösen. Így sikerült olyan bérletkonstrukciókat kiépíteni, amelyben a saját produkcióinkat helyeztük előtérbe, ami reméljük, büszkeséggel tölti el majd a közönségünket.”

 Az évadot az európa színházi élvonalába tartozó Joel Pommerat kortárs francia alkotó darabja, A hűtőkamrám indítja majd. Ezt követően kerül bemutatásra Füst Milán Máli nénije, Koltai M. Gábor rendezésében. Szilveszterkor Fényes Szabolcs Maya című revüoperettjén, tavasszal pedig A mizantrópon dolgozom közösen a társulattal”. Az évad további részeiben egy különleges, dokumentarista jellegű ifjúsági előadásra, Slawomir Mrozek Tangójára, az évad első stúdiótermi bemutatójaként pedig szeptember 21-én a Bányavirágra kerül sor. Az Arany-évfordulóhoz kapcsolóva két előadást is tervez a Szigligeti Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttessel közösen pedig Vanmese címen egy kortárs költeményeket feldolgozó táncszínházi produkciót is terveznek.

A gondolkodó fiatalok éppolyan fontosak számomra, mint a felnőttek vagy a nyugdíjasok, így reméljük, hogy sikerült egy valóban sokszínű és soksrétű, minőségi kikapcsolódásra és együtt gondolkodásra is lehetőséget adó évadot összerakni” – zárta mondanivalóját Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője.