Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2012. janu

A Jutalomjáték Szilágysomlyón

Január 26-án, csütörtökön 18 órától Szilágysomlyón, a művelődési házban mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház a Jutalomjáték című előadását. A produkcióra jegyeket a helyszínen lehet vásárolni 20, illetve kedvezményes áron (diákoknak, nyugdíjasoknak) 10 lejért.
A Halasi Erzsébet színművésznő pályakezdésének 50. évfordulója alkalmából bemutatott zenés szórakoztató műsort Meleg Vilmos rendezte, Nemlaha György állította össze Heltai Jenő és Molnár Ferenc jeleneteiből, valamint Gábor Andor, Gyöngy Pál, Lajtai Lajos, Lányi Viktor, Szilágyi György, Szirmai Albert, Weiner István, Zerkovitz Béla és mások dalaiból.
A kétrészes előadás “minden dala és jelenete a színházról, a színészről és a színésznőről, a szerzőről és a rendezőről, a szerelemről és a csalódásról szól, ami maga az élet, csak éppen színháznak nevezik” - írja a műsor rendezője, Meleg Vilmos. Hogy csak néhányat említsünk a felcsendülő dalok közül: Bal négyes páholy, A színi iskola, Ez a színház, Egy színésznőnek örök álma. Heltai Jenő és Molnár Ferenc jelenetei is ezt a témát járják körül.
„Halasi Erzsébet fél évszázada szolgálja a magyar színjátszást, fél évszázada él a világot jelentő deszkákon, Váradon. Azt mondják, hogy a színészmesterséghez szerencse is kell. Bizonyára így van, de csak a tehetséges színész válhat művésszé. Halasi Erzsébet nagy művész. Erről tanúskodnak az alakításai, az, hogy minden műfajban képes kiválót alkotni. Drámai hősnőként éppoly maradandót alkotott, mint szubrettként, vagy vígjátékok főszereplőjeként” – mondja a művésznőről Simon Judit a Poór Lili-díj átadása alkalmából elhangzott laudációjában. „Hamar rájöttem arra: az ember ne ringassa magát szerepálmokba, mert akkor csupa keserűség lesz a pálya. Színésznőnek kell lennem, olyannak, aki minden szerepével hatni képes, hatni őszintén, és alkotni szó nélkül is” – ez pedig már Halasi Erzsébet vallomása, amely szintén egy jubileumi – pályafutásának 25. évfordulója alkalmából készült – előadás műsorfüzetében jelent meg.
.