Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2012. janu

Csongor és Tünde diákok előadásában

A nagyváradi Szigligeti Színház a 2011-2012-es évadban indította el a Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű, középiskolás diákoknak szóló programját, melynek célja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a színházhoz és a magyar drámairodalom egy-egy meghatarozó művéhez, ezáltal elősegítse a szövegértelmezési készségeiket, a színházi alkotófolyamatra való rálátást, és a színházi eszközökkel történő önkifejezést. Ebben az évadban Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeményét dolgozzák fel a különböző iskolákban szerveződő diákcsoportok: kiválasztanak egy-egy jelenetet a műből, amelyet színészek irányításával a maguk által kidolgozott formanyelven visznek színre. A produkciókat végül egyetlen előadás keretében mutatják be a színházban a magyar kultúra napján, január 22-én vasárnap 19 órától. Erre az előadásra már minden jegy elkelt, de a produkciót január 31-én, kedden 18 órától is műsorra tűzi a Szigligeti Színház, jegyeket a színház pénztárában lehet váltani 10 (zsöllye, páholyok), illetve 5 (erkély) lejért. A pénztár nyitvatartási ideje: keddtől péntekig 9-17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt. Online jegyvásárlásra is van lehetőség a színház honlapján a www.szigligeti.ro-n.

A csoportokat vezető színművészek: Pál Hunor, Csatlós Lóránt, Tóth Tünde, Hajdu Géza, Kocsis Gyula, Ababi Csilla, Hunyadi István, Dimény Levente.

A programban részt vevő középiskolák: Ady Endre Gimnázium, Mihai Eminescu Főgimnázium, Szent László Római Katolikus Gimnázium, Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Mihai Eminescu Főgimnázium, Iosif Vulcan Főgimnázium és Művészeti Gimnázium.