Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2011. decem

Klasszikus operett időszerű témákkal

December 31-én 19 órától mutatja be a Szigligeti Társulat a Mágnás Miska című operettet Tasnádi Csaba rendezésében. A szilveszteri bemutatóra már minden jegy elfogyott, de a produkciót január 2-án és 6-án (19 óra) is műsorra tűzi a Szigligeti Színház, tehát ekkor nyílik alkalmuk megnézni az előadást azoknak, akik már nem kaptak jegyet a bemutatóra.

A Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve, mely újból és újból bemutatásra kerül, zenés és prózai színházakban egyaránt. Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhető, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor pompás, örökzöld dalainak. Az előadás rendezője Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója, aki interjúk, illetve sajtótájékoztató alkalmával feltett kérdésre – miszerint klasszikus vagy modernebb feldolgozását láthatja-e a váradi közönség a népszerű operettnek – válaszolva elmondta, ha már e két fogalom valamelyikét kellene használnia az előadással kapcsolatban, mindenképp a klasszikus a találóbb, de semmiképp sem olyan értelemben, hogy porlepte, idejétmúlt, avítt, hiszen a modern színház eszközeivel dolgoznak, illetve alapvető emberi érzelmek, problémák, konfliktusok hiteles megjelenítésére törekszenek: “A Mágnás Miska kevesebb, mint száz éves, ami az ember gondolkodásmódjának, érzelemvilágának alakulásában nem létező időfaktor. A Mágnás Miskában is alapvető emberi érzés működik: a szerelem. A férfi vágyik a nőre, nő a férfira, mindenki szeretne megállapodni valaki mellett. Nincs ebben semmi újdonság. Az is átélhető probléma, hogy milyen mértékben vagyunk hajlamosak a nagyzolásra, kivagyiságra, nagyképűségre, hogyan tudjuk elveszíteni az önuralmunkat, mértéktartásunkat, a józan ítélőképességünket egy hatalmi helyzetben, hogyan leszünk arrogánsak, amikor úgy érezzük, hogy parancsolgathatunk.” (részlet a Szigligeti Színház kiadványában megjelenő interjúból).
Tasnádi Csaba rendezőt, illetve alkotótársait – Ladányi Andrea koreográfus, Zöldy Z Gergely díszlettervező, Varjas Zsófia jelmeztervező – már az elmúlt évadban bemutatott Közellenség révén ismerheti a nagyváradi közönség. A Mágnás Miska című előadásban közreműködik a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara és a Nagyvárad Táncegyüttes tánckara.
A január 2-án és 6-án sorra kerülő előadásokra jegyeket a színház pénztárában lehet váltani keddtől péntekig 10-18 óra között, valamint egy órával előadások előtt.