Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat .

Be van fejezve a nagy mű

A Szigligeti Színház a Magyar Dráma Napját egy irodalmi műsorral ünnepli szeptember 21-én, szerdán 19buy replica watches:replica watchescheap replica watches
órától a nagyváradi Városi Művelődési Házban (egykori Arlus). Praznovszky Mihály irodalomtörténész tart előadást Be van fejezve a nagy mű címmel, közreműködnek a Szigligeti Társulat művészei, Csepei Róbert, Dimény Levente, Hajdu Géza, Meleg Vilmos, Kocsis Gyula, ifj. Kovács Levente, Körner Anna, Pitz Melinda és Pál Hunor.
A Magyar Dráma Napját 1984 óta köszöntjük szeptember 21-én a Magyar Írók Szövetségének javaslatára, arra emlékezve, hogy 1883-ban ezen a napon mutatták be a Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című művét. Az ünnepet idén kiegészíti a szintén Madách remekművéhez kötődő kerek évforduló: épp 150 éve készült el a „nagy mű”, Arany János 1861-ben mutatta be Az ember tragédiáját a Kisfaludy Társaságban, igaz, nyomtatásban csak 1962-ben jelent meg.
Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum egykori igazgatója, a Mikszáth Társaság elnöke, a balatonfüredi Tempevölgye irodalmi folyóirat főszerkesztője. Irodalomtörténeti, társadalomtörténeti munkássága jelentős, termékeny publicista. Mikszáth- és Madách-szakértő. Legutóbb Mikszáth Kálmán halálának centenáriuma alkalmából tartott előadást Nagyváradon.