Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2021.04.29

A Tánc Világnapja 2021

Idén a Nagyvárosi bujdosók online előadásával ünnepli a Tánc világnapját a Nagyvárad táncegyüttes, melyet a társulat Facebook oldalán teszünk elérhetővé minden kedves nézőnk számára ma, április 29. 15:00 órától egészen május 1. 15:00 óráig. Ugyanakkor az alábbiakban olvasható kedves barátunk Frenák Pál Kossuth-díjas és Moholy-Nagy László-díjas, érdemes művész, koreográfus és táncművész ünnepi üzenete.

 

Köszöntő a Tánc Világnapján

Rendkívüli évet és egyúttal nem kevés megpróbáltatást tudhatunk a hátunk mögött, az ilyen időszakok pedig reflekcióra sarkallnak. Ebben a drasztikusan megváltozott világban egy dolog biztos: a bizonytalanság. Pontosan emiatt a lelki feltöltődés most fontosabb, mint valaha, a mozgásművészet pedig éppen ezt a kapaszkodót adhatja a kezünkbe. A táncművészet nyelvezete világokat köt össze, tiszta, őszinte és elmélyült formában képes megjeleníteni az alkotó üzenetét, mellyel új perspektívát ad, felszabadít és megadja azt a hétköznapokban kevésszer tapasztalt, mégis nagyon vágyott élményt, hogy igazán kiszakít, ami ezekben a nem mindennapi időkben mindannyiunk számára esszenciális.

Sokan, sokakat veszítettünk el, és alkotóként sem szabad megfeledkeznünk azokról, akik ma már nem lehetnek velünk, emlékezzünk meg róluk lelkünk egy leheletével. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a legnehezebb helyzetekből, így a mostaniból is, van kiút, feltéve ha van bátorságunk feltenni a leglényegesebb kérdéseket és igazán őszintének lenni magunkkal. Számomra a mély belső indíttatásból történő alkotás, a mozgásművészet, a tánc pontosan ezt jelenti. Nem csupán narratíva, sokkal inkább az emberi lét kérdéseiről, a fundamentális energia  forrásairól, és önmagunk megismeréséről szól. 

Frenák Pál

Kossuth-díjas és Moholy-Nagy László-díjas, érdemes művész, koreográfus és táncművész