Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2020.10.21

A Diótörővel nyitott az Infinite Dance Festival

A Diótörő című, a Nagyvárad Táncegyüttes, illetve a GG Tánc Eger koprodukciójában készült produkció nyilvános főpróbájával vette kezdetét a IV. Infinite Dance Festival. A Csajkovszkij örökbecsű zeneművére színpadra vitt alkotás a közismert történetet új szemszögből mutatja be: Topolánszky Tamás és Györfi Csaba koreográfiája ötvözi a klasszikus és kortárs balett-elemeket a cirkuszművészettel, hiszen Drosselmayer, a varázsló figurája bűvésztrükköket és idomár-mutatványokat mutat be a színpadon.

Az előadásról Györfi Csaba koreográfus elmondta: "Nagyon szép történettel dolgozunk, és nagyon jól tudott együttműködni a két társulat. Ez nagy lendületet adott az alkotófolyamatnak, még akkor is, amikor a körülmények rendkívül megnehezítették a dolgainkat. Természetesen, van még min dolgoznunk, ám, hozzá kell tennünk, hogy rohamtempóban, szokatlanul rövid idő alatt jutottunk el erre a szintre, amely bátran mondhatom, már ebben a formájában is impozáns". 

Topolánszky Tamás, a koprodukcióról elmondta: "Csajkoszkij muzsikája örökérvényű, ahogy pedig mi az ő zenéjére táncban fogalmazunk, az rendkívül gazdag, sokrétű. Alapvetően egy kortárs táncelőadást fogunk látni, amelyben több műfaj ötvöződik, hiszen én magam is több táncos műfajban kipróbáltam magam, mint ahogy Csaba is". 

A különleges produkció próbafolyamatát részben online, részben pedig személyesen, Egerben tartotta az alkotó stáb. Az Infinite Dance Festival nulladik napján tartott főpróba kapcsán először találkozhatott a közönség a készülő művel, amelynek nagyváradi bemutatójára a tervek szerint november folyamán kerül sor.  Az előadás színpadra állítását az EMMI - Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Az előadásról az Infinite Dance Festival stábja készített összeállítást, amelyet az alábbiakban tekinthetnek meg. 

https://www.youtube.com/watch?v=jhF6pEbl1uo&ab_channel=SzigligetiSz%C3%ADnh%C3%A1z