Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.11.15

A Nagyvárad Táncegyüttes új évadának első bemutatója

November 21-én, csütörtökön 19.00 órától a Nagyvárad Táncegyüttes, Könczei Árpád rendezésében bemutatja Amikor a pásztor… című előadását.

A juhait kereső pásztor története nem csak egy múltba vesző mese, hanem a ma emberének is fontos üzenetet hordoz: életünk egy állandó keresés, küzdelem, nehezen megtalált boldogságunkat könnyen elveszíthetjük, mégis mindig újrakezdjük. A történet szimbolikussága a veszteség, az emberi esendőség, a keresés és rátalálás archeszituációit, toposzait vonultatja fel, mely által tanító jelleget is kap a cselekmény.

A juhait kereső pásztor zenéjét, a „pakulár” nótát, ezt a magyar és a román népzene dialektusterületein is megtalálható hagyományos dramatikus zenei műfajt a klasszikus programzene műfajával is rokoníthatjuk. Míg régen a dallamokat többnyire furulyán játszották, mely tipikusan a pásztorok hangszere volt az egész kelet-európai és balkáni régióban, az utóbbi évtizedekben hagyományos vonós banda is megszólaltatta a zenét, a mozdulatelemeket már elhagyva. Erdélyben – témájánál fogva – egy fontos gazdasági esemény, az úgynevezett juhmérés mulatságain is szerepelt a juhait kereső pásztor zenéje. A juhméréskor rendszerint igen felszabadult hangulat uralkodott, mely a szövegrögtönzést és a történet pantomimikus megjelenítését még fesztelenebbé és frivolabbá tehette. Erdélyben, főleg Kalotaszegen minden prímás más és más változatban ismerte és adta elő, ezért a produkció egyfajta tisztelgés is a régi nagy kalotaszegi prímásgeneráció előtt, Antal Ferenc „Öreg Árus”, Kovács Simon „Buráló”, Viski Rudolf, Boros Samu, Czilika János, és a híres Varga Ferenc „Csipás” pakulár változatait hallhatja a közönség. Mindez kiegészülve egy szilágysági és egy mezőségi változattal is.

A koreográfia kiemelt szereplője a „pásztor”, aki szimbolikusan végig visz a történeten. A legényekkel rivalizál, meghódítja majd elveszti a lányokat, hol irányt mutat, hol eltéved maga is, de soha nem adja fel.  

                                            Könczei Árpád

 

Szereplők:

A pásztor: Rácz Lajos-Levente

Táncosok: Drimba Máté, Forgács-Popp Jácint, Kádár Orsolya, Schmith Nándor-Gyula, Szabó Enikő-Ágnes, Szabó Mercédesz

Énekes: Szerefi Ilona

Zenészek: Szilágyi Antal hegedű, Szukits Éva brácsa, Bartalis Botond nagybőgő

 

Hangosító: Jonucz Gábor, Jonucz Rainer Patrik

Világosító: Lázár Attila

 

Zenei összeállítás és játéktér: Könczei Árpád

Művészeti munkatárs: Rácz Lajos-Levente, Szabó Mercédesz

Táncoktatók: Könczei Csongor, Túrós Klára

Jelmez és díszlet: Cristina Breteanu

Rendező-koreográfus: Könczei Árpád, Harangozó-díjas 

 

A bemutatóra jegyek (korlátozott számban) még kaphatók a Szigligeti Színház Szilágyi Dezső (Moscovei) utca 7. szám alatti jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon