410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.06.30

Katonaének (Egy koncert emlékére)

Egy különleges előadásba és annak kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést azok a tisztelt nézők, akik részt vettek június 29-én, szombaton, 17.30 órai kezdettel a Katonaének című néptáncelőadás  nyílt próbáján a Szigligeti Színház nagyszínpadán.

A Katonaének alapját egy 1918-ban Bécsben bemutatott koncert képezi, amelyben programként az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek régi és újabb katonadalait kívánták bemutatni. Az eredeti alkotók között olyan halhatatlan nevek szerepelnek mint, Bartók Béla, aki a nem német vonatkozású részét szerkesztette, és aki később Kodály Zoltánt is bevonta a munkába. Bartók azonban nem csak szerkesztőként, hanem szerzőként és előadóként is részese volt a programnak.

A Katonaének munkacímű előadás zenei szövete száz év múltán felveszi az akkor elszakított szálat, de tovább is gondolja azt. Az elsőrendű alkotói szándék nem a hiány pótlása a múlt megidézése, hanem egy újabb demonstráció, egy újabb kinyilatkoztatás, a bartóki szellemiség, a géniusz "igazsága" mellett. A produkció Bartók és Kodály ilyen témájú művei, feldolgozásai mellett a Kárpát-medence eredeti népzenéjét is felvonultatja, kitekintve - fenti szellemiség jegyében - a velünk élő nemzetiségek katona témájú dalaira is.

Mihályi Gábor, nemzetközi szinten ismert és elismert rendező-koreográfus, irányítása alatt, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes tánckara és zenekara. A virtuóz előadásában a múlt patinás énekei, táncai és emlékei újból életre kelnek

Az előadás amely a Nagyváradi Szigligeti Színházban kerül majd bemutatásra, a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósul meg,