Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.05.26

Teltházas bemutató

Telt ház előtt mutatta be szombaton a Nagyvárad Táncegyüttes legújabb előadását a Bardo című produkciót, melyet Fodor Zoltán, Harangozó-díjas táncművész és rendező-koreográfus neve fémjelez. A táncszínházi előadás egy az életen túli világba, a létezés egy más állapotába, a lét és nemlét határára kalauzolja a nézőt. A darab különös hangulatát nem csupán a táncosok „beszédes” mozgása, de a Gergely Attila zeneszerző által megírt különleges benyomásokat keltő zene is segített megteremteni. A látszatra egyszerűnek tűnő mégis nagyszerű látvány Fodor Zoltán találékonyságát bizonyítja, aki egy frappánsan sokoldalú megoldással szinte az egész teret fehérbe öltöztette úgy, hogy a multifunkcionális eszközként használt papír egyszerre szolgál, mint díszlet, kellék és háttér az előadásban.  

A klasszikus tibeti tanítások által ihletett darab központi témája az elmúlás, a halál utáni lét - ebben a létállapotban jelennek meg szereplői a színpadon - akkor látjuk az embert, amikor belép a BARDO-ba, ahol az emberi „ÉN” illúziója összeomlik, érzeteinket kusza, kaotikus gondolatfolyamok lepik el.

Hogy hogyan lehet ezt a szóban is nehezen megragadható állapotot mozgással elbeszélni, kifejezni, kiderül mindazok számára, akik részt vesznek a következő előadáson, amelyet június 3-án 20 órától láthatnak majd a nézők a Nagyvárad Táncegyüttes Miniévadjának keretében. Az előadásra a Kortárs tánc-bérletek és a Miniévad Trió-bérletek érvényesek, jegyek pedig korlátozott számban kaphatók a színház jegypénztáránál és a www.biletmaster.ro oldalon.

Az előadás a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg.  

(Fotó: Vígh László Miklós)