Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.05.23

Bardo - bemutató

E hét szombatján, azaz május 25-én, szombaton, 19 órától a Szigligeti Stúdióban mutatja be a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese legújabb előadását a Bardo című produkciót, melyet Fodor Zoltán, Harangozó-díjas táncművész és koreográfus álmodott színpadra a nagyváradi társulat repertoárját gazdagítva. A Bardo, azaz a “dimenzión kívüli váróterem” című darabot klasszikus tibeti tanítások ihlették, melyek szerint az élet nem más, mint pillanatnyi változások láncolata - ez határozza meg az ember lényegét és létét. Az előadás központi témája az elmúlás, a halál utáni lét, a hagyományos én-kép összeomlása. Akkor mutatja meg az embert, amikor belép a BARDO-ba. A darab élet és halál határára repíti a nézőt, ahol megszűnik a Minden...

Az előadásnak nem csupán rendező-koreográfusa, hanem látványtervezője is Fodor Zoltán, Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, aki 1996-ban került kapcsolatba a balettel és a modern vagy kortárs táncművészettel Jeszenszky Endre, Földi Béla és Raza Hammadi mesterek irányítása alatt. 1998-tól 2001-ig a Budapest Táncszínház munkatársa volt, majd egy évet töltött a Pécsi Balettnél. 2002 óta független táncművész; szólista vendégművészként dolgozott a Debreceni Balettel, a Szegedi Kortárs Balettel és a Budapest Táncszínházzal. Hazai sikerei mellett számos külföldi vendégszereplésen és nemzetközi projektben vett részt, Franciaországban a Ballet Jazz Arttal, Londonban a Henry Oguike Companyval, valamint a birminghami Dance Exchange-nél a Barebones Companyval.

Önálló alkotóként 2005-ben mutatkozott be először, egy Budapest Táncszínházzal közös esten. Azóta olyan jelentős oktatási intézmények, hazai független és nagy múltú kortárs- és balett együttesek számára készített nagy sikerű koreográfiákat, mint a Szegedi Kortárs Balett, a MU Terminál, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Balett valamint saját együttese az Inversedance, melyet 2009 óta vezet.

A Bardo című előadás dramaturgját nem szükséges sokaknak bemutatni, hiszen többször dolgozott már együtt a Nagyvárad Táncegyüttessel.  Szalay Tamás, Bánffy Miklós-, Jeszenszky Endre-, és Lyra-díjas koreográfus, dramaturg korábban tanácsadóként, koreográfusként és szintén dramaturgként is együttműködött már a Nagyvárad Táncegyüttessel.

Az előadás zeneszerzője Gergely Attila, koreográfus rendező és zeneszerző táncosként és alkotóként is számos neves társulattal dolgozott együtt, mint például az Artus-Goda Gábor Társulat, Bozsik YvetteTtársulat, Frenák Pál Társulat. Önálló estjeinek a Trafó-Kortárs Művészek Háza, a Merlin Színház, a Mu Színház adott otthont.

Az előadás jelmeztervezője Cristina Breteanu a Nagyvárad Táncegyüttes munkatársa, szereplői pedig az együttes táncművészei: Joó Renáta, Kacsó Bálint-József, Kányádi György, Kerekes Dalma-Gabriella és Tőkés Imola.

Az előadás létrehozását a Bethlen Gábor Alap támogatja.

A bemutatóra és az azt követő előadásokra a Kortárs tánc - bérletek érvényesek. Jegyek elővételben már kaphatók a színház jegypénztáránál és a www.biletmaster.ro oldalán!