Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.05.16

Ma Nagyszalontán táncolunk!

Nagyszalontán is zajlanak a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének Bihar megyei amatőr néptánccsoportokat megszólító mentori programjának munkálatai. Az idei, középiskolai színjátszó köröket is megszólító program - az Ady-emlékév kapcsán - a Tánc az Ugaron címet viseli.

A tavalyi évhez hasonlóan („Hídavatás”- projekt az Arany-emlékévben) idén is öt helyszínen Belényesben, Nagyszalontán, Nagyváradon, Margittán és Érmihályfalván kívánjuk bemutatni mentori munkánk eredményét.

Az események megvalósításáért mintegy ötven fő dolgozott együtt és közel négyszáz néptáncos sajátította el táncosaink segítségével a tyúkodi táncokat.

A május 11-én Nagyváradon Novák Eszter által rendezett és hatalmas sikerrel lebonyolított össztánc után ma már Nagyszalontán találkoznak és mutatkoznak be a program táncosai.

Nagyszalontán a Szigligeti Színház partnere a program megvalósításában a Zilahy Lajos Művelődési Ház, a Nagyszalontai Városi Önkormányzat, a Toldi Néptánccsoport és az Arany János Elméleti Líceum.

Az amatőr tánccsoportok felkészülését Forgács Zsombor, Kádár Orsolya és Schmith Nándor Gyula, a Nagyvárad Táncegyüttes táncművészei segítik. A díszelőadásokat minden esetben a Nagyvárad Táncegyüttes zenekara kíséri.
A nagyszalontai előadás rendezője: Tasnádi-Sáhy Péter, színházrendező-dramaturg.

A „Tánc az Ugaron” elnevezésű projekt eredményeként megszületendő előadások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatnak meg.
A program második állomásán, a nagyszalontai Zilahy Lajos Művelődési Házban május 16-án, csütörtökön este 18 órától láthatja majd a közönség a helyi Toldi néptánccsoport és diákok közös munkájából születendő táncelőadást.

A záróelőadások következő helyszínei és időpontjai:
Május 18., szombat, 17:00 óra, Érmihályfalva, Nyíló Akác Napok az „Ide lábam, ne oda” c. néptáncgála keretében
Május 23., csütörtök, 19:00 óra, Margittai Művelődési Ház
Június 12., szerda, 19:00 óra, Nagyváradi Szigligeti Színház