Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.05.09

Tánc a színház előtt

Már elkezdődtek a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének Bihar megyei amatőr néptánccsoportokat megszólító mentori programjának munkálatai. Az idei, középiskolai színjátszó köröket is megszólító program - az Ady-emlékév kapcsán - a Tánc az Ugaron címet viseli.

A tavalyi évhez hasonlóan („Hídavatás”- projekt az Arany-emlékévben) idén is öt helyszínen Belényesben, Nagyszalontán, Nagyváradon, Margittán és Érmihályfalván kívánjuk bemutatni mentori munkánk eredményét.

Az idei évben az események megvalósításáért mintegy ötven fő dolgozott együtt és közel négyszáz néptáncos sajátította el táncosaink segítségével a tyúkodi táncokat.

A Szigligeti Színház partnerei a program megvalósításában a Csillagocska Néptáncegyüttes (Nagyvárad), A Toldi Néptáncsoport (Nagyszalonta), a Galagonya Néptáncegyüttes (Bors), a Görböc Néptánccsoport (Micske), a Gyöngyvetők Néptánccsopot (Margitta), a Bodzavirág Néptánccsoport (Berettyószéplak), a Szentjánosbogár Néptánccsoport (Biharszentjános), a Pitypang Néptánccsoport (Szalárd), a Pacsirták Néptánccsoport (Mezőtelegd), a Százszorszép Néptánccsoport (Köröstárkány), a Nyíló Akác Néptánccsoport (Érmihályfalva), a Bábota Néptánccsoport (Monospetri), az Ezüstperje Néptánccsoport (Érsemjén), valamint a Rakottya Néptánccsoport (Érkörtvélyes), a Rozmaring Néptánccsoport (Belényes), a Várasfenesi Néptánccsoport, a Zajgó Néptánccsoport (Székelyhíd), a Gilice Néptánccsoport (Paptamási) a Szömörce Néptánccsoport (Bihardiószeg) illetve a Szarkaláb Néptáncegyüttes (Biharkeresztes).

Az amatőr tánccsoportok felkészülését Forgács Zsombor, Rácz Lajos, Forgács-Popp Jácint, Szabó Mercédesz, Kádár Orsolya, Schmith Nándor Gyula a Nagyvárad Táncegyüttes táncművészei segítik.

Az ifjú táncosok előadásában mezőpaniti táncokat láthatnak majd a nézők, a Nagyvárad Táncegyüttes bukovinai székely táncokat mutat be, végül pedig egy nagy össztánc keretében mintegy 250 fő lép színre együttesen, a program során elsajátított tyúkodi táncokkal. Az előadást a Nagyvárad Táncegyüttes zenekara kíséri.

Az előadás rendezője: Novák Eszter, Jászai Mari-díjas színházrendező, a Szigligeti Tátsulat művészeti igazgatója.

A „Tánc az Ugaron” elnevezésű projekt eredményeként megszületendő előadások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatnak meg.