Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.04.01

Tánc az Ugaron

Már elkezdődtek a Nagyvárad Táncegyüttes Bihar megyei amatőr tánccsoportokat illetve középiskolai színjátszó köröket megszólító, Ady-emlékévhez kapcsolódó, Ady Endre „A magyar Ugaron” versciklusát feldolgozó, „Színház az iskolában, iskola a színházban” program keretében megvalósuló projektjének előkészületei.

A „Tánc az Ugaron” Arany-emlékév keretében megvalósított, Hídavatás című projektünk folytatása, a tavalyi évhez hasonlóan idén is öt helyszínen (Belényes, Nagyszalonta, Nagyvárad, Margitta, Érmihályfalva) kívánjuk bemutatni a projekt eredményeként létrejövő előadássorozatot, a helyi amatőr tánccsoport és középiskolai diákok szerepeltetésével.

A Szigligeti Színház partnerei a program megvalósításában a Csillagocska Néptáncegyüttes (Nagyvárad), a Galagonya Néptáncegyüttes (Bors), a Szentjánosbogár Néptánccsoport (Biharszentjános), a Pitypang Néptánccsoport (Szalárd), a Pacsirták Néptánccsoport (Mezőtelegd), a Zajgó Néptánccsoport (Székelyhíd), a Gilice Néptánccsoport (Paptamási) illetve a Szömörce Néptánccsoport (Bihardiószeg).

Az előadásban közreműködnek még a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum és a margittai Horváth János Elméleti Líceum diákjai is.

A projekt összesen mintegy kétszáz fő bevonásával zajlik.

Az amatőr tánccsoportok felkészülését Forgács Zsombor, Rácz Lajos, Forgács-Popp Jácint, Szabó Mercédesz, Kádár Orsolya, Schmith Nándor Gyula a Nagyvárad Táncegyüttes táncművészei segítik.

Az előadássorozat rendezője: Tasnádi-Sáhy Péter, színházrendező-dramaturg.

A „Tánc az Ugaron” elnevezésű projekt eredményeként megszületendő előadások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatnak meg.