Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.03.14

Népek tengere - március 15., a magyar nemzeti ünnep alkalmából

Március 15., a magyar nemzeti ünnep alkalmából táncegyüttesünk három városban is fellép, Nagyváradon, Temesváron és Nagyszalontán, a Népek tengere című folklórelőadással. Már az ősbemutató óta kiemelkedő siker övezte az előadást, ezért döntöttünk most úgy, hogy ez a legtalálóbb módja az esemény 171. évfordulójának közös megünneplésének.

A produkció színhelyeinek és dátumainak részletes bemutatása: Nagyváradon, március 14-én, a Szigligeti Színház nagyszínpadán lesz látható az előadás. Jegyek korlátozott számban még elérhetők. A következő napon, március 15-én, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban lép fel a Nagyvárad Táncegyüttes. Az előadásra már minden jegy elkelt.

Aki nem szeretne lemaradni a látványos és ünnepi hangulatú néptáncelőadásról, annak alkalma nyílik erre Nagyszalontán a Zilahy Lajos Művelődési Házban, március 23-án 19 órai kezdettel.

A Sánta Gergő, nagyváradi származású rendező-koreográfus, által színpadra vitt előadás megvalósításában számos elismert művész vett részt, mint például: Appelshoffer János, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem művésztanára, Rémi Tünde Harangozó Gyula-díjas szólótáncos, Sánta-Biró Anna, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, illetve Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili táncművész-koreográfusok, illetve Nyitrai Tamás, a Magyar Állami Népi Együttes prímása.

A produkció művészi bizonyítéka annak, hogyan alkothatnak több népcsoport zenéi és táncai egy egységes egészet. A harmonikus hangzású muzsikaszó és káprázatos tradicionális mozgásművészet egy átfogó és nagyszabású paletta szerves részévé válik.

A nemzetiségek táncai áramlatként határozzák meg a tenger mozgását. A kimagasló individuumok mozdulatai a tenger cseppjeit szimbolizálják. A régmúltból megörökölt cseppekből áll össze a Népek tengere.

Ezáltal válik a produkció a Kárpát-medencében élő népek sokszínűségének és összetartozásának tökéletes mementójává. Ünnepeljük együtt az évfordulót a Népek tengerével!