Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2019.03.05

Nőnapi előadás

Március 8-án, a Nemzetközi nőnap alkalmából, a Nagyvárad Táncegyüttes egy egyedi és különleges előadással kedveskedik a hölgyeknek. Az Aranyos Szegelet című előadás a Csíkszentsimoni Művelődés Házban március 7-én 19 órai kezdettel lesz látható, majd a következő napon, március 8-án, szintén 19 órakor, a Székelyudvarhelyi Művelődés Házban tekinthetik meg a nézők Szerefi Ilona egyedülálló előadóestjét.

Az Aranyos Szegelet tánccal, énekkel és zenével kelti életre őseink történeteit, a világ születésével kapcsolatos felfogásaikat. A színpadon megelevenedő varázslat kísérletet tesz arra, hogy megidézze a régmúlt korok patináját, ami identitásunk megőrzése végett is elengedhetetlen.

Minden kedves nézőt sok szeretettel várunk az előadásokra, hiszen tökéletes alkalmat teremtenek arra, hogy együtt ünnepeljük hagyományainkat és elsősorban a hölgyeket!

Március 24-én, vasárnap, 19 órátólmár Nagyváradon  tűzi ismét műsorára a Nagyvárad Táncegyüttes az Aranyos Szegelet című folklórműsort amelyben a székely és csángó mondavilág aranykor-mítosza elevenedik meg. Az előadásban felhasznált népdalok, népi költemények és mondókák a paradicsomi állapotokat, illetve a bibliai teremtéstörténetet idézik.

A történet az Égi pár képével veszi kezdetét. Arany Atyácska és Ezüst Boldogasszony dalolásából megszületett a világmindenség, az Aranyos Szegelet. A lakói gondtalan életnek örvendeztek, “Még a madár is aranyból volt, a fű gyémántból, az erdőkben arany fákon, ezüst venyigéken termett a csengő barack, mosolygó alma és a szóló szőlő.” Viszont egy napon Ármány megelégelte a harmóniát, és nevéhez hűen, csellel és fortéllyal megtörte a paradicsomi állapotokat ezáltal veszélybe sodorva az emberek üdvösségét.

Az előadásra jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőn és csütörtökön 10-15 óra között, illetve kedden, szerdán és pénteken 14-19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt), vagy online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.