410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírek / Nagyvárad Táncegyüttes 2018.01.15

A mese mindenkihez szól

Január 26-án, 19 órától mutatja be a Nagyvárad Táncegyüttes a Senki madara című táncjátékot. Az előadásról Tóth Tünde rendezőt kérdeztük.

Honnan jött az ötlet, hogy Szabó T Anna Senki madara című kisregényéből kiindulva készíts előadást? Hogyan került a kezedbe először és mi az, ami ennyire megfogott ebben a műben?

Éppen a két fiunkkal portyáztunk egy debreceni könyvesboltban, amikor kezembe akadt ez a gyönyörű könyv. Régóta olvasom Szabó T. Anna írásait, de ez a könyv, Rofusz Kinga illusztrációival, egyszerűen lenyűgözött. Olyannyira elkezdett foglalkoztatni a mese, annyi mindent mondott nekem ez a könyv, hogy eldöntöttem, valamilyen formában előadás lesz belőle.

Hiszel a varázslatban?

Óvatosan használnám ezt a szót. Az derült ki számomra az utóbbi időben, hogy a varázslat sok ember számára csak a szemfényvesztést jelenti. Mégis hiszek valamiféle hétköznapi csodában, a kitartás és az összetartás, a szeretet  erejében.

Hiszel a mesében?

Egészen biztos, hogy a mesék gyógyító erővel bírnak. Ezért kellene sokat mesélni gyermekeinknek. Vannak szakemberek, akik a mesepszichológiát a gyakorlatban is csodálatos eredményekkel alkalmazzák… A próbafolyamat során együtt olvastuk a mesét és sokat beszélgettünk róla. Érdekes volt látni, például azt, hogy kit hol érint személyesen ez a történet. Egy biztos egy jó mesében mindig van olyan szereplő, akivel azonosulni tudok…

Több előadást rendeztél már, de ha jól tudom táncelőadás még nem volt köztük? Mennyiben más megrendezni egy táncjátékot, mint egy prózai vagy gyermekelőadást?

Más. De minden próbafolyamat más. Nem mondanám magam tapasztalt rendezőnek. Rendezőként még keresem a saját utam. Érdekes és nehéz volt úgy dolgozni, hogy nincs egy kész forgatókönyv. Ugyanakkor nagyon sok utat nyitott előttem. Az, hogy elsősorban táncban kell fogalmazni szintén lezárt bizonyos utakat, viszont megnyílt számomra egy olyan formanyelv, amelyet máskor is szívesen használnék rendezőként.

Ez a darab az előzetes tervek szerint elsősorban a fiatal felnőtt közönséget szeretné megszólítani. Áll még ez a koncepció? Milyen korosztálynak ajánlanád leginkább az előadást?

Minden korosztálynak. A mese mindenkihez szól.