Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2017.11.24

Vendégünk a MÁNE

Ma este a Szigligeti Színház színpadán  vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes  Tánckánon című előadásával.

A már Nagyváradon is ismert együttes előadásában, a kodályi életmű szolgál hivatkozási alapul. Erre utal az előadás alcíme is „Hommage à Kodály Zoltán”. A Tánckánonban olyan ismert és népszerű Kodály-művek idéződnek fel, mint a Háry János, a Hét zongoradarab (Op. 11), a Kilenc zongoradarab (Op. 3) a Galántai táncok, a Páva-variációk, a Mátrai képek vagy a Kállai kettős illetve az Esti dal.

Egy képzeletbeli faluközösség hétköznapi életének apró mozzanataiból kibontakozó történet zenei keretét Kodály Zoltán kompozíciói, illetve a zeneszerző által gyűjtött népdalok alkotják. A jelenetek során emberi kapcsolatok kialakulását, majd ezek elvesztését, örömöket és bánatokat, valamint a mindennapok rituáléját követheti nyomon a néző. A gazdagon árnyalt, lírai-asszociatív képek során, a színpadi történések, a tér és az idősíkok játékosan változó spektrumán keresztül jut el az előadás a végkifejletig: az emberi lét, az élet diadalának katartikus kinyilatkoztatásáig.

A darab zeneszerzői: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Kelemen László, Pál Eszter, Pál István Szalonna, Pál Lajos, koreográfusai: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor, Orza Calin, jelmeztervezője: Szűcs Edit, látványtervezője: Molnár Zsuzsa, rendező-koreográfusa pedig Mihályi Gábor. A videoanimációt Soós Andrea készítette.

Előadók: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, vendégként közreműködnek Bősze Tamás, Czébely Beáta, hangfelvételről: Bolya Mátyás, szólót énekelnek: Brassói-Jőrös Andrea m.v. / Staszny Zsófia m.v., Pál Eszter m.v., / Kubinyi Júlia m.v., Hetényi Milán.

Az előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója. 

Az előadásban megjelenő archív képek a Néprajzi Múzeum fotótárának gyűjteményéből származnak. Képválogatás: Csorba Judit Dorottya