410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírek / Nagyvárad Táncegyüttes 2017.10.05

Egy hét múlva EHTET

Október 12-15. között a Szigligeti Színház ad otthont a Nagyvárad Táncegyüttes által szervezett Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának. A tizenharmadik alkalommal megrendezendő vándorfesztivál négy napján öt hivatásos társulat hat előadását láthatják az érdeklődők.

Egy hét múlva, az esemény nyitónapján, október 12-én 16:30-tól Tőkés Imola, a Nagyvárad Táncegyüttes táncosa festménykiállításának megnyitójára kerül sor, ezt követően pedig 18 órától a házigazda táncegyüttes tűzi műsorára a tavalyi évadban nagy sikerrel bemutatott Barbárok című előadását. A Móricz-novellából inspirálódott produkció rendezője Györfi Csaba, zeneszerzője pedig az UNITER-díjas Cári Tibor. Az első nap eseményeit a Moszkva Kávéházban szervezett folkkocsma és táncház zárja, 22 órától.

A fesztivál második napján, október 13-án a Maros Művészegyüttes, illetve a Háromszék Táncegyüttes lép színpadra. 11 órától a marosvásárhelyi társulat mutatja be a Szép Palkó című meseelőadást, 18 órától pedig a sepsiszentgyörgyi művészek viszik színre a Mátyás István Mundrucnak, az erdélyi férfitánc, a legényes, legkiválóbb alkotójának emlékére készült Mundruc című előadást. Az előadásprogramot este 22 órától táncház követi, amelynek helyszíne a Szigligeti Stúdió fehér terme.

Október 14-én, szombaton a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes mutatkozik be Pöttöm Palkó című előadásával. A 11 órától kezdődő gyermekeknek szóló produkció az ismert népmese motívumait dolgozza fel a néptánc segítségével. 18 órától Udvarhely Táncműhely mutatja be Apám tánca című produkcióját, amely a huszonegyedik századi ember hagyományokhoz való viszonyát fogalmazza újra a néptánc és a népzene kontextusában.

A fesztivál zárónapján, október 15-én, 19 órától kerül sor az esemény zárógálájára, amelyben az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, az Udvarhely Táncműhely, a Maros Művészegyüttes, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes is fellép.  

A találkozón az előadások mellett koncertekre, táncházra, kiállításmegnyitóra, valamint szakmai beszélgetésekre is sor kerül. Az EHTET szakmai hozzászólói a Kárpát-medencei táncos és színházi szakmai jeles képviselői: Mezei Kinga újvidéki rendező, Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, Sánta Gergő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd) szólistája, Kútszegi Csaba és Hegedűs Sándor tánckritikus, illetve Dobre-Kóthay Judit Jászai- és UNITER-díjas díszlet- és jelmeztervező.

Újdonság, hogy a fesztivál ideje alatt szakmai továbbképzést hirdettek az erdélyi magyar színházi szervezetek technikai szakembereinek: az öt erdélyi magyar kőszínházat (Szigligeti Színház, Aradi Kamaraszínház, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Szatmárnémeti Északi Színház, Tomcsa Sándor Színház) tömörítő Magyar Színházi Szövetség a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel közösen fény- és hangtechnikai workshoppal készül.

A fesztivál idejére 25 lejes, három előadásra érvényesíthető fesztiválbérletet, 15 lejes felnőtt, valamint kedvezményes, 10 lejes diák- és nyugdíjasjegyeket ajánlanak a szervezők. Jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve hétvégenként az előadások előtt egy órával), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Az esemény társszervezői a Romániai Magyar Néptáncegyesület, a Szigligeti Tanoda Egyesület, illetve a Szigligeti Alapítvány. A fesztivált a Bihar Megyei Tanács támogatja. A fesztivál programja a FestivApp applikáció segítségével okostelefonokon is böngészhető.