Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2017.06.09

VANmeSE bemutató

Most készíti a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese a VANmeSE című gyermekelőadását, melynek bemutatója a Szigligeti Színházban lesz június 13-án. A VANmeSE túlnyomó részt Szabó T. Anna és Kukorelly Endre gyermekeknek szánt költeményeire alapoz, amelyeket Kiss Ferenc és Lázár Zsigmond zenésítettek meg az előadás kedvéért.

A darabban nagy szerep jut a zene és a tánc mellett a játéknak, illetve a népi hagyományoknak is: „Évszakokra bontottuk a produkció egyes fejezeteit és minden évszakban találtunk egy nagyon szép szokást, tehát lesz benne egy autentikus, folklorisztikus rész is. Megjelenik benne például Luca széke, a kiszebábu és a téltemetés, de a nyarat is megelevenítjük” – árulta el az előadás rendezője és szerkesztője Foltin Jolán, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar táncművész, koreográfus, rendező. A kortárs magyar költők megzenésített verseiből felépülő előadás bevonja nézőket is a  játékba, tehát divatos szóval élve interaktív. Az előadás elkészítése során a rendező munkatársa Novák Eszter volt. Koreográfusok: Foltin Jolán, Appelshoffer János, Rémi Tünde, Brugós Sándor, Kerekes Dalma és Tőkés Imola, zeneszerzők: Kiss Ferenc és Lázár Zsigmond, díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu. Előadók: a Nagyvárad Táncegyüttes tánckara: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Forgács Zsombor, Kacsó Bálint-József, Kerekes Dalma, Pintea Carmen-Theodora, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Szabó Enikő Ágnes, Szigeti Szidónia, Szőnyi József, Tőkés Imola, a Szigligeti Társulat színművészei: Jerovszky Tímea, Szotyori József, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes zenekara: Bartalis Botond, Dallos Levente, Székely István, Szerefi Ilona és Szukits Éva.

A június 13-án 17 órától kezdődő bemutatóra korlátozott számban még vásárolhatók jegyek a Szigligeti Színház jegypénztárában valamint a biletmaster.ro oldalon. A bemutató alkalmával a Szacsvay Imre - B bérletek érvényesek. A következő előadásra június 14-én szintén 17 órai kezdettel kerül sor , melynek alkalmával a Szacsvay Imre - A bérletek érvényesíthetők.