Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2017.03.01

Barbár látvány

A jelmezek, a díszlet, a látvány mind Cristina Breteanu designer munkáját dicsérik a Nagyvárad Táncegyüttes március 10-én bemutatandó előadásban. Cristinát arról kérdeztünk, mit szeretett volna megjeleníteni a színpadon, milyen lesz a színpadkép, milyenek lesznek a ruhák, és a látvány, amely megmutatkozik majd a nézők előtt?

„Az egész előadás egy semleges környezetben zajlik, ehhez fehér színű alapot választottam, amelyen a történések során láthatóvá válik pár szimbolikus elem, amely a novella atmoszféráját teremti meg a színpadon.

A jelmezek szempontjából három stílust különböztethetünk meg. Az első rend ruha, amely megjelenik az előadásban, ugyancsak a semlegességet hangsúlyozza. Ez egy olyan típusú kompozíció, amely elüt a megszokott szabásmintától. - Ezzel a szokásos látvány megbontására, egyfajta dekonstrukcióra törekedtünk, a szürke különböző árnyalatainak felhasználásával. A második rend ruha már a rémálom megjelenítésére szolgál. Állati vonások jelennek meg az emberek ruházatán. A harmadik rend egy összetettebb kompozíció. Mindegyik szereplőn különböző színskálák jelennek meg, ez a színgazdagság, kihangsúlyozni hivatott a szereplők harcos karakterét.

A színpadi látványban - ruhákban és díszletben egyaránt - összeolvad a múlt, a novellai idő és a novellai elemek a jelennel, a kortárs elemekkel, anyagokkal, textúrákkal.” – Cristina Breteanu