Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2017.02.08

Táncos továbbképzési program

A Nagyvárad Táncegyüttes szakmai továbbképzése zajlik a napokban, melynek vezetője Lőrinc Katalin, Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, újságíró, a Magyar Táncművészeti Főiskola Moderntánc Tanszékének táncpedagógusa.

Korábban az ősszel megszervezett IDF – Infinite Dance Festival alkalmával vendégeskedett városunkban, amikor A testközpontból indított mozgás címmel tartott továbbképzést a Nagyvárad Táncegyüttes művészei valamint a táncos szakma-, a kortárs tánc iránt érdeklődők számára. Módszere a Martha Graham által kidolgozott technikán alapul, és vallja, hogy a testközpontból indított mozgás, minőségét érzelmi állapotunk, erejét légzésünk határozza meg. E technikában a feszültség, az impulzus, a kiszabadulás nyer előadási formát. Most ismét a Graham-technika segítségével igyekszik tovább bővíteni táncművészeink tudástárát. A workshop részét képezi a márciusban bemutatandó Barbárok című előadás előkészítési folyamatainak.

A későbbiekben a táncosok továbbképzését szolgáló oktatási program folytatódik. A tervek szerint hamarosan ismét workshopot szerveznek Nagyváradon, március 26. és 30. között,  amikor Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője oktatja majd a táncosokat „A Limón alapú kumulatív kortárs tánc és hitech alapok” címmel meghirdetett foglalkozássorozat alkalmával.

A workshop által bemutatandó módszerek lényege a mozgás folyamatosságában, a gravitáció és a test kapcsolatának megélésében, a test súlyának tudatos és dinamikus használatában, a gördülésekben, zuhanásokban, lendülésekben rejlik. A kurzus során gravitáció és a test egymásra hatását tapasztalhatják meg a táncosok. A módszer és a workshop fő célja a könnyedség, harmónia kialakítása. A szakmai továbbképzések támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.