Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2017.01.31

Bartók- és Sztravinszkij zeneművek táncszínházban

Február 3-án, pénteken 19 órától a Szigligeti Színház nagytermében vendégszerepel a budapesti Közép-Európa Táncszínház. Magyarország egyik legmeghatározóbb mozgásszínháza Bartók Arakhné – Kolophón hercegnője, valamint Sztravinszkij Tavaszi áldozat zeneművére készített koreográfiákkal érkezik Nagyváradra.

Két koreográfus, két klasszikus zenei alkotás, egy kortárs táncelőadás: a Közép-Európa Táncszínház által bemutatott Bartók-Sztravinszkij este különleges mozgásszínházi élményt ígér az érdeklődők számára.

Kun Attila kortárs közegben értelmezi újra az orosz pusztai hitvilágon és népzenén alapuló Tavaszi áldozatot. Sztravinszkij egy mélyen eltemetett, de kiirthatatlan ösztönt komponál zenéjébe: a törvényeken alapuló világrendbe vetett hit ösztönét.

A Kolophón Hercegnője című darab Arakhné, a pókká változtatott hercegnő történetét meséli el, aki szövőtudományán felbátorodva versenyre hívja ki Athénét. Halász Gábor nem próbálja megjeleníteni egyértelműen a történetet, de a karakterek viszonyrendszeréből egy követhető és megszakításmentes színházi élményt nyújtó dramaturgia épül fel Bartók Béla IV. vonósnégyesére.

A társulat az elmúlt 27 évben 22 ország 44 városában lépett fel, 108 ősbemutatót tartott, amelyben 59 alkotó működött közre.

A Bartók-Sztravinszkij estre jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon.