Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2016.11.08

Ütközések a Szigligeti Stúdióban

A holnap este bemutatásra kerülő előadás, mely „work in progress” rendszerű műhelymunka keretében valósul meg, egy újabb kiváló lehetőség a Nagyvárad Táncegyüttes technikai- és alkotói fejlődésében. A táncos darab elkészülésén kilenc koreográfus dolgozott együtt, akik kilenc önálló, egyedi mozgásrendszert, mozgásnyelvet hoztak magukkal, így alapjaiban bővíttették a Nagyvárad Táncegyüttes tánckarának technikai felkészültségét.  Az alkotók célja az volt, hogy a munkafolyamat végére, nem csupán az előadás valósuljon meg, hanem hosszútávon fenntartható és fejleszthető táncnyelvi alapok, rendszerek jöjjenek létre az együttes további alkotásainak létrehozásához.

„A koreográfusok etűdjeiből összeállított előadás nem akar semmit megmagyarázni vagy kinyilatkoztatni. Helyzeteket, történéseket, elképzelt és megélt eseményeket állít reflektorfénybe, olyan dolgokat mutat fel, amelyekre a nézők is könnyen ráismerhetnek, s amelyekkel azonosulhatnak.”- vallja az alkotás dramaturgja Szalay Tamás, Bánffy Miklós- és Lyra-díjas koreográfus, dramaturg, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető titkára.

Nagy örömet és lehetőséget jelent az együttes számára, hogy a meghívott koreográfusokon kívül - mint Andreea Belu, Juhász Zsolt, Baczó Tünde -, saját koreográfusaik és táncosaik is lehetőséget kaptak a darab etűdjeinek elkészítésére. Így László Csaba, Györfi Csaba, de Brugós Sándor, Kerekes Dalma és Tőkés Imola is lehetőséget kaptak a munkára. Dimény Levente, a táncelőadás rendezője pedig szintén szerepet vállalt, koreográfusként is a darab elkészítésében.

Az előadás megvalósítását a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.