Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2016.04.19

Szép piros hajnalban

Április 26-án, kedd este 19 órától A Maros Művészegyüttes Nagyváradon is bemutatja legújabb néptáncelőadását a Szigligeti Színház nagytermében.

A több mint hatvan eves múltra visszatekintő együttes Szép piros hajnalban című előadása autentikus folklórműsor, amely magába foglal táncszínházi elemeket is, de ezekben is hagyományos néptánctechnikák érvényesülnek. A darab címét egy archaikus népi ima ihlette,emellett a műsor szövege különböző balladák feldolgozásából tevődik össze. A lezáró jelenet A kilenc csodaszarvas című román kolindán alapul. Bartók ezt a román népballadát használta alapul a Cantata Profana című világhírű műve megírásakor.

A folklór rész zömében magyar, de beépít román elemeket is, hiszen az erdélyi román és magyar néptánc közös alapokon nyugszik. Martin György szerint az erdélyi néptáncban nincs jelentősége az etnikai különbségeknek. Ugyanazt az alapot táncolják, csupán megszínezik a saját etnikai ízeikkel.„Nekünk dolgunk van az erdélyi román néptánccal, mert az a magyar örökség része, ugyanis az erdélyi magyar néptáncban gyökerezik” – vallja Varga János.

Jegyek a Szigligeti Színház jegypénztárában vásárolhatók. Előzetesen helyeket foglalni a 0772215371-es telefonszámon lehet.