Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2016.04.12

Bemutató előtt a Nagyvárad Táncegyüttes

Április 16-án, 19 órától a Szigligeti Színház nagytermében mutatják be a Nagyvárad Táncegyüttes és Közép-Európa Táncszínház koprodukciójában készülő Stabat Mater című táncoratóriumot. A Kun Attila által Rossini zenéjére koreografált mozgásszínházi előadásban a váradi táncosok mellett a budapesti társulat három művésze is vendégszerepel.

A Stabat Mater egyike a keresztény kultúrkör legismertebb himnuszainak, amelynek középpontjában a fiát sirató Mária áll. A Jacopone da Todinak tulajdonított középkori szöveg Rossini által megzenésített változata eltávolodik a liturgikus hangnemtől, és a romantikus olasz opera hangzásvilágát idézi. A mű részleteiben Pergolesi Stabat Materére utal, ugyanakkor bizonyos értelemben a Verdi-féle Rekviem előzményének is tekinthető.

Kun Attila Harangozó Gyula-, és Imre Zoltán - díjas koreográfus, táncművész, 2013 óta a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője. Korábban címzetes szólistaként dolgozott a Magyar Állami Operaházban, illetve olyan neves társulatok szólótáncosa volt, mint a londoni Rambert Dance Company és a svájci Ballet Basel. Az elmúlt évtizedben készített koreográfiákat a Magyar Nemzeti Balett koreográfus estjére, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Győri Nemzeti Balett előadásaihoz egyaránt.

Szereposztás:

Nagyvárad Táncegyüttes:

Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Forgács Zsombor, Györfi Csaba, Iván Enikő Kitty, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Pál Alíz, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Szabó Enikő Ágnes, Szőcs Brigitta, Szőnyi József, Tímár Tímea

Közép-Európa Táncszínház:

Jakab Zsanett, Szabó András, Kovács Péter

Rendező-koreográfus: Kun Attila (Közép-Európa Táncszínház)

Koreográfus asszisztens: Horváth Adrienn (Közép-Európa Táncszínház)

Oktatói asszisztens: Mádi László (Közép-Európa Táncszínház)

Zeneszerző: Gioachino Rossini

Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu

Dramaturg: Lőrincz Ágnes m.v.

Az előadás megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.