Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2016.02.09.

Erdély-mennyegző

A Háromszék Táncegyüttes február 17-én, szerdán, 19 órától Nagyváradon is bemutatja Erdély-menyegző című legújabb produkcióját. Az darab rendező-koreográfusa Mihályi Gábor, Érdemes Művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, akinek ez az előadás első rendezése Erdélyben.

Az előadásban, ahogyan a cím is előrevetíti, Erdély és a menyegző fonódik össze, az otthon, haza és a házasság mint két organikus világ szövődik át egymáson. A színpadra vitt folklór-színházi költemény a történetmesélés helyett szimbólumokra, asszociációkra és a mozdulatra épül. A téma bonyolultsága és gazdagsága miatt fontos szerep jut a háttéranimációnak is. Izgalmas színként – a táncegyüttes életében először – négy fős kamarakórus is közreműködik a produkcióban.

A táncosok sokszínű előadói képessége és a hozzájuk társuló egyéni tulajdonságaik lehetővé tették az embert próbáló feladat megvalósítását, „a társulat döntő része kiváló művész” – fogalmazott a rendező a darab bemutatóját megelőző sajtótájékoztatón.  A Háromszék Táncegyüttes repertoárja egy ízig-vérig 21. századi táncszínházi produkcióval gazdagodott, „az előadás újra és újra visszakacsint a mára, nem révedünk misztikus vagy valósnak vélt, elképzelt aranykorokba, hanem azt próbáljuk elhitetni a nézőkkel, hogy ez itt, ma teremtődik meg” – fogalmazott Mihályi Gábor.

A rendező munkatársa Orza Calin koreográfus, a forgatókönyv és a dramaturgia Prezsmer Boglárka munkáját dícséri, a zenét Kelemen László szerezte. Az előadás jelmeztervezője Furik Rita, a díszletet, videót és animációt Ütő Gusztáv és Ferencz Hunor készítették. Az előadásra szóló jegyek már megvásárolhatók a Szigligeti Színház jegypénztárában.