Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2016.01.11.

Katartikus összhatás – elsöprő sikert aratott Szolnokon a Tűzmadár

A modern dramaturgia, a tánc és a zene kitűnő ötvözeteként debütált szombat este Szolnokon a „Tűzmadár”, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar újévi, jubileumi tánckoncertje. A közel kétezer fős, teltházas sportcsarnokban győzedelmeskedett a zene és a tánc összhatása. A címadó Sztravinszkij darabra igen beszédes jelmezekben a Pécsi Balett művészei mutatták be Molnár Zsolt koreográfiáját, mely koreográfiának ezen az estén volt a premiere. Verdi Naboccójának titokzatosságát nemcsak a Nemzeti Tánckar táncosainak varázslatos mozgása, hanem a közreműködőkön lévő álarc is jelképezte. Az est zenei rendezője Izaki Maszahiro maga is álarcban vezényelte a záróakkordokat. A meglepetés, ráadás zene pedig a Star Wars filmzenéje volt a világűrt és a filmet idéző univerzális jelenetek kivetítésével. A közönség a több mint kétórás nemzetközi produkciót szűnni nem akaró tapssal fogadta.

Az est rendezője, Izaki Maszahiro mester koncepciójában a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kapott főszerepet. Az újévi tánckoncertben nemcsak az életet jelképező Tűzmadár győzedelmeskedett, hanem az igényes művészi koncepció, a gondosan összeállított, a zenét képpé varázsoló színpadi tablók is. A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese másodszorra lépett fel az újévi tánckoncerten, akik a tervek szerint még tavasszal egy igen nagyszabású darabbal térnek vissza Szolnokra a szimfonikusok meghívására. A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei a klasszikus balett élményével örvendeztették meg a nagyérdeműt. A nagyszabású koncert fontos szereplői voltak még a kórusok, a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus.

A közreműködő mintegy háromszáz művész egyszeri, megismételhetetlen élményt nyújtott a közönség számára, és feledhetetlen produkciót varázsolt ismét a szolnoki sportcsarnokba, hogy ezzel köszöntse az újévet, és tegye fel a méltó ünnepi díszt az idén 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekar jubileumi esztendejére.

Az est zenei rendezője és karmestere Izaki Maszahiro.

Forrás: Szolnoki Szimfonikus Zenekar