Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 24.1..2015.

Nőről szól a nőnek, nőről szól a férfinak, nőről szól mindenkinek

Készülődvén az új bemutatóra, sorra kérdezgettük az alkotókat és táncosokat arról mit gondolnak az új előadásról, milyen érzéseket váltott ki belőlük a téma, hogyan ment a közös munka, mi újat hozott az életükbe ez az előadás.  Az alábbiakban Kerekes Dalma táncművész, a Nagyvárad Táncegyüttes táncosa, a Yerma-21 c. táncszínházi előadás főszereplője válaszolt kérdéseinkre.

„Rendkívüli kihívás számomra ez a szerep, egyrészt azért, mert meg kell keresnem a kapcsolatot önmagam és a tragikus sorsú címszereplő között, másrészt pedig azért, mert mozgásban és énekben egyaránt át kell adom Yerma beteljesülésért folytatott harcát. A próbafolyamatban legelőször az előadás vázát rakjuk össze, kiszámoljuk a tánclépéseket, matekozunk. Az előadásban azonban együtt kell lélegeznem ezzel a nővel, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy jól ismerjem García Lorca karakterét. A felkészülés folyamán nem egyszer olvastam el a drámát, magyarul és eredeti nyelven, spanyolul egyaránt; így éreztem, hogy közelebb juthatok ahhoz a világhoz, ami – a mi környezetünkkel való hasonlóságok ellenére – meglehetősen idegen számunkra.

A Widder Kristóffal közös munka nem technikai szempontból hozott újat számomra, hanem sokkal inkább a finomhangolás terén. Jómagam nem vagyok olyan finom, mint ahogyan azt a szerepem megkívánja, így óriási kihívás, hogy visszafogjam magam, lágyabb mozdulatokat tegyek, és ugyanekkor az énekek szintjén is kifejezzem azt a terhet, amelyet Yerma hordoz, és amivel nekem is azonosulnom kell.

A néptáncos múltamból hozom egyrészt azt a színpadi rutint, ami szükséges ahhoz, hogy végigvihessem az ívet, ahogyan Yerma eljut a teljes elkeseredettségig. Másrészt hozom a hagyományt, az értékeket, az emberséget, és az egymás iránti tiszteletet. Persze ez nyilván neveltetés kérdése is, de sokat hozzátett az is, hogy néptáncos közegben nőttem fel.

Az előadásnak soha el nem avuló aktualitása van: szól a családalapításról, a meddőségről, a gyereknevelésről, a férfi-nő közti kapcsolatról. Nőről szól a nőnek, nőről szól a férfinak, nőről szól mindenkinek.”