Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2015.11.09.

A Pesti Vigadóban szervezett gálakoncerttel zárult a KmMZ koncertsorozat

A Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozását célul kitűző sorozat idei öt határon túli koncertje után a Gálakoncertnek a ismét a Pesti Vigadó adott otthont. 

Mint arról már a nagyváradi közönség is értesült, a 2001-ben indult Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) sorozat az idei évben, szeptemberben és októberben, ismét ünnepi koncerteket szervezett, melynek során Dunaszerdahely, Visk, Magyarkanizsa és Lendva városai után, Nagyvárad is otthont adott a rendezvénynek. E koncert alkalmával Agócs Gergely (Felvidék), Agócs Julianna, Pál István „Szalonna” és bandája (Kárpátalja) is fellépett a Nagyváradi Szigligeti Színház színpadán.

A koncertsorozat befejezéseként 2015. november 8-án 17 órakor került sor a Vigadóban a sorozatot záró Gálakoncertre, melyre azon városok és intézmények képviselőit hívták meg, akik ez évben is befogadták a KmMZ koncertjeit. Az eseményre a Nagyváradi Szigligeti Színház és az Ady Endre Elméleti Líceum részéről is három-három személy látogatott el, közöttük Vad Márta a tanintézmény nemrégiben kinevezett új igazgatója, aki a szervezőktől át is vehette azt a nagy értékű CD-adományt, amely mostantól az Ady Endre Elméleti Líceum könyvtárának anyagát gazdagítja majd. A koncertsorozat ideje allatt Kárpátalja számára összegyűjtött pénzadományt Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök vehette át.

A gálaműsoron fellépő roppant tehetséges zenészek és népzenészek sorában a hallgatóság megismerkedhetett a már ismert és elismert fellépőkön kívül – mint Bakos Árpád és az Ethnokor (Délvidék), Agócs Gergely és Agócs Julianna (Felvidék), Pál István „Szalonna” és bandája (Kárpátalja) – a BorzsaVári népzenekar (Kárpátalja) tagjaival is, akik nem csak csodálatos zenéjükkel, hanem tagjaik meglepően fiatal korával is lenyűgözték a közönséget. Az eseményen részt vett Magyarország köztársasági elnöke Áder János is, valamint Balog Zoltán, miniszter, aki nyitó gondolataiban közös magyar kultúránk megőrzésének és továbbadásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, egyházi védnöke pedig Szabó István református püspök volt.

A gálát követő fogadás alkalmával a szervezők, a meghívottak, a fellépők valamint a díszvendégek egy barátságos hangulatú és közvetlen záró beszélgetésen vehettek részt, amelynek alkalmával csoportos fotózásra is sor került. Búcsúzásképpen a főszervező, Böszörményi Gergely elmondta, reméli, hogy az immár tizennégy éve útjára indított eseménysorozat jövőbeli kiadásait is hasonló sikerrel szervezhetik majd meg.