Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat 2012.11.23

Gyerekszereplők közreműködésével mutatják be A dzsungel könyvét Nagyváradon

A bábszínház élő szereplős előadásának előkészületei hónapokkal ezelőtt megkezdődtek, áprilisban tartották meg az első toborzót, amire csaknem hatvan gyerek és fiatal jelentkezett – mondta el lapunknak Szőke-Kavinszki András társulatigazgató. A jelentkezők közül több válogatás után maradt meg az a 27, Bihar megyei tehetség, akik tánccal és énekkel szerepelnek majd a produkcióban, sőt hárman közülük fontosabb szerepeket is kaptak: Túnát Czvikker Lilla, Furkó Farkast Tóth Zsófi, Gyászfarkast Fekete Ágnes, a gyermek Mauglit pedig Lászlóffy Botond alakítja. A 12–18 év közötti gyerekekkel és fiatalokkal tavasz óta folynak a foglalkozások – tudtuk meg.

Májusban már elkezdődtek a szöveges próbák, majd nyáron közös táborozáson vettek részt az ifjú tehetségek a bábszínház művészeivel, akiktől elleshettek egy-egy szakmai titkot, és közben megismerkedhettek egymással is. A koreográfia és a dalok betanulása már négy hónappal ezelőtt megkezdődött, azóta igen intenzív munka folyik, és a társulatigazgató úgy értékeli, ennek meg is lett az eredménye, hiszen mostanra egységessé, működőképessé vált a produkció.

Szőke-Kavinszki András azt mondja, a gyerekszereplős musical tökéletesen illeszkedik a színház másik két társulata, a színtársulat és a táncegyüttes megkezdte iskolaprogamba, amelynek során gyerekeket és fiatalokat igyekeznek bevonni a színházi munkába igencsak szép sikerrel.

„A dzsungel könyvének témája is igen közel áll ehhez a korosztályhoz, hiszen olyan kérdéseket feszeget, amelyek foglalkoztatják a kamaszokat” – fogalmazott Szőke-Kavinszki. A kitaszítottság érzése, a csoporthoz való tartozás, az énkeresés, de még az elmúlás gondolata is megjelenik benne motívumként – elég, ha Mauglira gondolunk, aki az emberek között farkasnak, a farkasok között embernek számít, így sehová sem tud igazán tartozni. A társulatigazgató elmondása szerint épp azért állt össze egységesen az előadás, mert a fiatalok a maguk törhetetlen lendületét, a bábszínház művészei pedig tudásukat és tapasztalatukat adták a produkcióba.


Nagy Orsolya (Krónika)