Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat 2012.11.20

Dráma is és laza szórakozás

Szőke Kavinszki András művészeti vezető az Erdély Online-nak elmondta: a Liliput Társulat ezzel a darabbal kapcsolódott be a Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű programba. Ennek lényege, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a színház és az iskolák közt, ez a téma pedig kifejezetten alkalmas erre. A gyermekeket valószínűleg érdekli, és ugyanakkor tisztában kell legyenek azzal, hogy milyen közegben élnek. A történet ugyanis, mint köztudott arról szól, hogy farkasok közt ember, emberek közt farkas, hát akkor mi vagyok én? Ezen kérdésekre több mint valószínű, hogy a fiatalok keresik a válaszokat, vagy legalábbis nap mint nap szembesülnek ezekkel. „Elhangzik egy nagyon érdekes mondat Balú szájából: Neked ötször annyit kell tenned, ötször annyit kell tudnod, hogy olyan lehess mint ők, én ne lássanak hibát benned. Anélkül, hogy túlpolitizálnánk a dolgot, de tény, hogy mindennap érezzük, magyarként nekünk nagyon meg kell felelnünk, és többet kell teljesítenünk ahhoz, hogy egyáltalán emberszámba vegyenek bennünket. Ezt pedig egy tinédzserkorú fiatalnak elég nehéz feldolgoznia, illetve nem tudja mit kezdjen vele”, magyarázta a művészeti vezető. A darab mondanivalója pedig örök érvényű, mindig aktuális: a civilizált életet választani vagy a vadont. Ráeszmélni arra, hogy mekkora árat kell fizessünk azért, hogy civilizáltak legyünk, melynek érdekében kénytelenek vagyunk a természet csodáinak egy részét is feláldozni. Szőke Kavinszki András megjegyezte: szerinte többek közt ezek miatt nagyon jó ez a darab, ajánlják minden korosztálynak, hiszen kifejezetten családi, több generációnak szóló előadás. Szórakoztatva nyújt közös élményt, egyszerre megtalálható benne a drámai mélypont és a laza szórakozás, jól meg van szerkesztve.

Szereplők

A szereplőválogatás áprilisban kezdődött, akkor körülbelül hatvan gyermek jelentkezett a castingra. Maradt közülük harmincöt, de többen lemorzsolódtak, így jelenleg huszonheten vannak benne a produkcióban, a tánc- és énekkarban. Olyan jelenetek is vannak, hogy mind egyszerre, de leginkább szétosztva: a farkasok, a majmok meg a keselyűk szerepét játsszák. Ugyanakkor vannak kimondott szerepek is, melyet egyes gyermekek játszanak: Furkófarkas például Tóth Zsófia, Gyászfarkas: Fekete Ágnes. A legnagyobb gyermekszerep a darabban a Túnáé, aki Czvikker Lilla, a kis Maugli pedig Lászlóffy Botond. A Szigligeti Társulat művészei közül Pál Hunor (a felnőtt Maugli), Herman Ferenc (Balú), Pitz Melinda (Bagira), Csepei Róbert (Akela), Kiss Csaba (Sir Kán), Szotyori József (Csil), a Liliput Társulat részéről pedig Szőke Kavinszki András (Ká), Daróczi István (Buldeó) és Hanyecz Debelka Róbert (Éhfarkas) lép színpadra.

A felkészülés jól sikerült, amikor a színészek és bábszínészek bekapcsolódtak, a diákok már tudták a táncokat és a dalokat, a munkákat csak úgymond össze kellett fésülni. „A gyermekek szerintem nagyon tehetségesek, jól mozognak, most már élvezik is, amit csinálnak, és ez nagyon fontos a darab szempontjából, hogy áthasson a közönség felé, látszódjon, hogy a szereplők szeretik azt, amit csinálnak”, vélekedett Szőke Kavinszki András.

Ciucur Losonczi Antonius (Erdély Oline)