Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat 2012.11.19

A dzsungel könyve

„A farkasok közt ember, az emberek közt farkas...Akkor mi vagyok én?” – kérdi Maugli és kérdezi minden egyén, mely része akar lenni a társadalomnak. Egy rizsszem vagyunk a tálban, de ez az egy is megbillentheti a mérleget. Olyan időt élünk, ahol mindenkinek meg kell hogy feleljünk, amely dolog mások irigysége vagy önmaga lehetetlensége miatt sem történhet meg.

Kipling regénye nyomán készült musical, A dzsungel könyve ugyanezen problémát taglalja. Dés László - Geszti Péter - Békés Pál megzenésített játéka vidám hangulatú, sorsokat, egyéntípusokat felmutató alkotás. Minden korosztály számára élvezetes és egyben üzenetet hordozó.

Horányi László rendező, az Esztergomi Várszínház művészeti vezetője kapta a nemes feladatot, hogy átadja nekünk a darab szépségét és komolyságát. 28 elszánt diákkal és 9 színésszel sikerül ezt megfogalmazni. A gyerekek, vagyis a dzsungel kölykei, az ének- és tánckar részét képezik. Ivácson László koreográfus, a Háromszék Néptáncegyüttes művészeti vezetője dolgozott velük, aki Horányi Júlia díszlet- és jelmeztervezővel bevisz minket a dzsungel világába, a Csűri Emese és Trifán László által készített maszkokkal egyetemben.

A farkasok által befogadott Maugli (Pál Hunor), kit Bagira (Pitz Melinda) a párduc anyjaként védelmez és Balú (Herman Ferenc) a medve tanít, megismeri a dzsungel törvényeit. Mivel nem csak állat, hanem ember is válik belőle, eszességével a dzsungel urává fejlődik. Viszont mi történik, ha megismeri saját „faját”? Hiszen „az ember az emberhez tér”, ahogyan Bagira fogalmazza. Ott kell boldoguljon, ahova tartozik. Embernek lenni nehéz, hiszen „az ember szőrnyeteg...de az ember csodákra képes”.

November 25-én, vasárnap 19 órától várjuk a kedves érdeklődőket a Filharmónia nagytermében, hogy megszülessen csoda.