Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat 2020.02.14

Egy sokoldalú alkotó a bábszínházban

Február 16-án, vasárnap 17.00 órától mutatja be German Vesziljevics Matvejev A csodálatos kalucsni című mesejátékát a Szigligeti Színház Lilliput Társulata. A közelgő premierről az előadás díszlet- és jelmeztervezőjét, Majoros Gyulát kérdeztük.

 

Zenész, szobrászművész, bábkészítő, képzőművész… melyik vagy leginkább? Hogyan hat egymásra a szobrászat, a báb- és díszlettervezés?

 

Erre az az egyszerű válasz, hogy mindegyik egyszerre vagyok. Van egy Úzgin Űver nevezetű világzenét játszó zenekarom, és annak ellenére, hogy soha nem jártam zeneiskolába, így hallás után tanultam meg elsősorban fúvós hangszereken játszani, a zene nagyon fontos szerepet tölt be életemben. Ezek a dolgok kiegészítik egymást. Mindegyikből tanulok valamit, és azt fel tudom használni a többi területen. Mivel a színházat csinálom hivatásosan, ezért a többit valamilyen szinten alárendelem neki. Néha jó más műfajokban megfürdeni, megtisztulni.

 

Nagyváradon immár ez a harmadik munkád. A Hollós Mátyás, illetve az Óz, a nagy varázsló látványa két különböző világot tár elénk. Mire számíthatunk A csodálatos kalucsni kapcsán?

Itt egy harmadik világot próbálok teremteni. Szerencsére mindhárom előadás más technikát igényel, emiatt könnyű dolgom van. Igazából a mesék és a rendező elképzeléséhez is alkalmazkodni kel. Egy-egy bábterv mindig csak kiindulópont, egy elmélet, aztán jön maga a játék, ami véglegesíti és átszabja olykor-olykor ezeket a terveket. A tervezőnek rugalmasnak kell lennie. Döntést kell hozni, hogy a báb használati tárggyá is váljon, és ne pusztán látvány elemmé. Fontos, hogy a bábszínész, amikor megkapja a bábot, díszletet, jelmezt, tudjon vele azonosulni, és a saját képességeihez mérten tudja azt mozgatni és használni.

 

A Lilliput Társulat idén lesz 70 éves. Ennek kapcsán (is) kérdeznénk, szerinted mi a bábszínházi előadások legfontosabb feladata?

Mazel tov, 70 éves bábszínház! Szerintem a bábszínház legfontosabb szerepe elsősorban a látvány, mivel ez tartozik a leginkább hozzá. A látványban fontos, hogy olyan esztétikai élményt nyújtson, ami vagy a tradíciókat, vagy az új útkereséseket és a kor lenyomatát jelzik. Mondandójában viszont az fontos, hogy erkölcsi, nevelő normákat mutasson fel, szórakoztató formában. Azt hiszem, A csodálatos kalucsni ilyen tekintetben igazi bábszínházi élményt ígér.