Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat 2017.09.14

FuxFeszt 2017: Nagyváradon találkoznak a bábosok

2017. október 2–7. Között harmadik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház Lilliput Társulata az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját: a társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pálról elnevezett szakmai találkozó hat napján tizenhét társulat huszonkét előadását láthatja a közönség, a meghívott előadások mellett pedig szakmai beszélgetésekre és workshopra is sor kerül.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója elmondta, a fesztivál előző kiadásának tapasztalatait felhasználva, a FuxFeszt idén kiforrott formátummal jelentkezik: „A tény, hogy az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját harmadik alkalommal szervezi meg a Lilliput Társulat, jelzi számunkra, hogy hagyományt teremtettünk”.

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője a fesztivál nemzetközi jellegéről beszélt: „A FuxFeszt idén túllép Románia határain, és hagyományos magyarországi meghívottai mellett Vajdaságból és Felvidékről is fogad egy-egy társulatot. Külön öröm ugyanakkor számunkra, hogy a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói is elfogadták meghívásainkat, és előadásaikkal gazdagítják kínálatunkat.”

A hat erdélyi hivatásos magyar bábszínház - Brighella Bábtagozat – Szatmár, Puck Bábszínház – Kolozsvár, Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Marosvásárhely, Cimborák Bábszínház – Sepsiszentgyörgy, Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Temesvár, Lilliput Társulat – Nagyvárad -  mellett 2017-ben a fesztivál vendége lesz a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a magyarországi Led Puppets, a Vajdasági Magyar Bábszínház, a Rozsnyói Meseszínház és a győri Vaskakas Bábszínház.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a III. Fux Feszt is versenyfesztiválként határozza meg magát, de az egyes bábszínházak, társulatok szabadon dönthetnek arról, hogy versenyben vagy versenyen kívül kívánnak megmutatkozni. A szakmai zsűri tagjai idén Kozsik Ildikó bábrendező, tanár, Maria Mierluț színész-rendező, illetve Vadas László rendező.

A sajtótájékoztatón Szabó Attila dramaturg-író-rendező a szakmai beszélgetések vezetője beszámolt arról, hogy az idén újdonságként bevezetett workshopok célja, hogy az itt jelenlévő társulati tagok jobban megismerjék egymást: „Az esténként megszervezendő műhelymunkákon improvizációs és jellegzetes tárgyanimációs technikákkal ismerkedhetnek a résztvevők”.

A fesztivál négy korosztály számára ajánl előadásokat: az óvodások számára tíz, a kisiskolások és kamaszok számára 4-4, a felnőttek számára pedig két különleges hangulatú produkcióval készülnek a szervezők.

A Szigligeti Színház a FuxFeszt ideje alatt 20 lejes, három tetszőleges előadásra érvényesíthető fesztiválbérletet kínál az érdeklődők számára. Jegyek és bérletek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, valamint az előadások előtt egy órával), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. Bővebb információkért látogassanak el a www.szigligeti.ro, illetve a fuxfeszt2017.szigligeti.ro weboldalakra.

A fesztivál létrejöttét idén a Bihar Megyei Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta.