Hírarchívum / Lilliput Társulat


Hírarchívum / Lilliput Társulat 2015.11-12

Világgá mentem, majd jövök - bemutató decemberben

Michael Ende a huszadik század legkedveltebb és legsikeresebb német nyelvű szerzőinek egyike. Nagy sikerét és ismertségét részben a két regényéből (Végtelen történet, Momo) készült filmnek is köszönheti.

Michael Ende Világgá mentem, majd jövök című történetének főhőse Soma, a család középpontjából kissé háttérbe szorul, mikor megszületik a kishúga, Sára. Ettől a pillanattól kezdődően úgy érzi, semmi sem jó, amit ő tesz, úgy érzi, őt már nem szeretik, teljesen elhanyagolták. Kirekesztettnek érzi magát, ráadásul még iskolába is kell járnia. A testvérféltékenység és a mérhetetlen kalandvágy olyan izgalmas fantáziajátékokra készteti, melyek során bebizonyíthatja, milyen remek kisfickó is ő valójában, és mennyire félreismerik a felnőttek. Kalandos és zaklatott útja során igazi jellemfejlődésen megy át és megtudhatjuk: teljesül-e Soma vágya, hogy nagyszerű tulajdonságai elismertessenek?

Oláh Anikó, a darab rendezője így nyilatkozik a darabról:

Társulatunk előadásában a főhős egy Márta nevű kislány, akinek a babája Soma. A mi előadásunkban a Márta és Soma között történő párbeszéd és közös játék a gyermeki lélek problémáinak kivetülése.

Úgy érzem, szükség van a bábszínházakban olyan jellegű témákra, amelyek a gyermek mindennapjaiban megtapasztalt élethelyzetekkel, problémákkal, gondokkal foglalkoznak, lehetőséget nyújtva, hogy az előadás során ezek játékosan - és nem didaktikusan - megoldódjanak, átértékelődjenek.