410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Előadások / 2021/2022

Farkasvadászattól A csend hangjáig


A CÉ_CÓ együttes elõadása


Farkasvadászattól A csend hangjáig címmel tart elõadóestet a magyarországi CÉ_CÓ együttes Nagyváradon. A Szigligeti Társulat szervezésében sorra kerülõ koncertre a korábban meghirdetettel szemben a Nagyváradi Állami Színház színpadán kerül sor szeptember 30-án 17 órakor. A színpadon elhelyezett stúdióban elõször Viszockíj versei és dalai hangzanak el, majd Simon & Garfunkel, Bob Dylan dalai, Ginsberg, T. S. Eliot, Corso, Ferlinghetti versei következnek a Kötéltánc dalok és versek között alcímmel meghirdetett mûsorban.

„Farmer, hosszú haj, gitár – a hatvanas évek beatkorszakának kultikus tárgyai. Beatzene, beat költészet – az erõszakmentes forradalom, a „flower power” szereteten alapuló világszemléletének és életvitelének esztétikai megnyilvánulásai.” „A világot meg kell váltani!”. Errõl énekelt a Beatles, a Band, a Creedance, a Doors, az Eagles, Simon & Garfunkel, a Rolling Stones és a többi legendás zenekar, valamint verselt Ginsberg, Jim Morrison, Corso, Ferlinghetti, Bob Dylan, John Lennon és sokan mások. „A szerzõk nyelvöltögetve mondtak provokatív véleményt a lélekölõ társadalmi jelenségekrõl, üvöltve tiltakoztak a XX század emberpusztító háborús kalandjai ellen és gitárt pengetve dúdoltak gyönyörû dallamokat, a szerelem, a barátság, a szépség, a harmónia, az emberi teljesség iránti vágy gyötrelmeirõl és örömeirõl.

„Nem múltidézõ nosztalgia - divat ösztönözte Horányi Lászlót és a CÉ_CÓ együttes többi tagját a koncertmûsor összeállításánál, hanem az a felismerés, hogy a három-négy évtized elteltével klasszikussá nemesedett dalok és versek ma is nagyon élnek és hatnak. A XXI. századra az emberiség arca sokat változott: egy pólusúvá vált a sarkából kidõlni jósolt világ, elkorrodált a vasfüggöny, ledõlt a fal, a posztkommunista országok és utódállamaik Európa felé hajóznak. Mi lehet az oka mégis annak, hogy a diszkótól megcsömörlött, a határtalan szabadságtól megszédült, gyorsbüfékben nevelkedett komputeres generáció is élvezi, értékeli és sok tekintetben magáénak vallja a beat nemzedék ideológiáját?” − olvasható a szeptember 30-ai mûsorról. A nagyváradon fellépõ CÉ_CÓ zenekar tagjai: Horányi László gitár, ének, Russ Pál gitár, ének, Vincze Ervin gitár, ének, Bogya Ferenc dob, Kostyál András gitár, ének. Jegyek a színház pénztárában válthatók korlátozott számban 5 és 10 lej értékben.