410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Előadások / 2021/2022

Madách Imre

Az ember tragédiája


A debreceni Csokonai Színház előadása


A debreceni Csokonai Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója

Szereplők:
Ádám         Trill Zsolt
Éva             Vass Magdolna
Lucifer         Pálffy Tibor


Béres Ildikó, Domáreczkájá Júlia, Ferenczi Attila, Gál Natália, Ivaskovics Viktor, Kacsur András, Kacsur Andrea, Kristán Attila, Krémer Sándor, Orosz Ibolya, Orosz Melinda, Rácz József, Sőtér István, Szabó Imre, Szűcs Nelli, Tarpai Viktória, Tóth László,Varga József


Ügyelő: Sárkány Gyula
Rendezőasszisztens: Jóvér Csaba
Díszlet, jelmez: Olekszandr Bilozub
Rendező: Vidnyánszky Attila

Minden magyar színház, rendező és színész életében kivételes pillanat Madách drámai költeményének a bemutatása. Vidnyánszky Attila művészi feladatának tartja Madách költői, filozofikus gondolatainak újra- és újraértelmezését. A Csokonai Színház falai között születő Tragédia különlegessége: a másfél évtizeden át Lucifert alakító Trill Zsolt ezúttal Ádám szerepét játssza. Luciferként a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház művésze Pálffy Tibor, Éva szerepében a beregszászi Vass Magdolna látható.
A debreceni premier tehát egy több mint tíz éves alkotói folyamat összefoglalása - és újabb állomása.
„A jelen világállapotban a földi lét valóban válságba került - mondja Vidnyánszky Attila. - A Tragédia hőseinek, az Úrnak, Lucifernek, Ádámnak és Évának is ebben a teljesen új viszonylatrendszerben kell megszólalniuk és cselekedniük. Valóságos kiűzetésünk, Paradicsomon-kívüliségünk drámáját kell hitelesen megélnünk a színészekkel együtt. A történelmi színek realizmusával szemben azok álomszerű kezelésére helyezem a hangsúlyt. Fontosnak tartom Madáchnak azt a végső, életigenlő gesztusát, amely Éva álmát, az áldott állapotot, a várakozást, a derűt helyezi az előtérbe, mint emberi megoldást."