410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Nagyvárad Táncegyüttes / 2017-2018

CSendÉLET


Pataky Klári Társulat


Táncolják: Maday Tímea Kinga, Hámor József, Jellinek György

Koreográfia: Pataky Klári

Fénytervező: Dézsi Kata

Zene: montázs

Fotó: Mészáros Csaba

Támogatók: EMMI, NKA, Műhely Alapítvány, Sín Kulturális Központ

 

"Sokféleszínház van, és még annál is több. Van olyan színház, ami esztétika és morális kellemmel simogat – megbillenhet a világ, Coca-colát mérhetnek pepsis palackokban, de te, te jó helyen vagy, rendben vagy, üzeni –, és van olyan, ami az arcodba fröccsenti a mocskodat, hogy azt sem tudhatod biztosan, enned vagy innod illene. Pataky Klára mindig is mestere volt a lélek (az utóbbi években elsősorban a női lélek) finom mozgásainak, onnan születtek a munkái, ahol a legintimebb gondolatok, vágyak, álmok és félelmek finom fodrokat vetnek a testeken.

 

A CsendÉlet most még tovább merészkedik, a lelkek biológiája mögé, egy képzeletbeli eredet irányába néz, oda, ahol az ember nőként és férfiként már adott, de találkozásuk még csak lehetőség. Az anatómus kíméletlen pontosságával mutatja a mélységet, miközben a művész érzékenységével megóv attól, hogy az visszanézzen ránk.

 

A CsendÉlet ereje éppen abban van, hogy olvassuk bár szerelmi viszonyként, Férfi és Nő eredendő kapcsolatának megfenekléseként, vagy – túl a nemeken – egy az embereket egymásra borzoló világ poéziseként, nem csupán a hiányt ismerhetjük fel magunkkörül és önmagunkban, de a kiút energiáit is képes közvetíteni."

 

SÚLYOS ÉDEN - CSENDÉLET - 7ÓRA7 - TÖRÖK ÁKOS, kritika