410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Szigligeti Társulat / 2021-2022

Aczél Géza

Timúrra várva

õsbemutató

Merész vállalkozásba fogott a Szigligeti Társulat Aczél Géza „darabjának” színpadra állításával. Azért az idézõjeles kifejezés, mert a Timúrra várva nem dráma annak hagyományos értelmében: inkább a líra és a dráma határán lévõ szövegfolyam, melybõl Demcsák Ottó elképzelései alapján vált színpadi mû.

Aczél Géza, költõ, irodalomtörténész, a debreceni Alföld folyóirat fõszerkesztõje. Utóbbi néhány verseskötetét egyértelmû elismeréssel fogadták az irodalom kedvelõi, a pályatársak és a kritikusok. Aczél kései költészetének jellemzõje a rezignált hang. Verseinek rokonszenves lírai alanya gyakran tekint vissza az idõben, ám a tárgyakat, embereket, helyzeteket nem nosztalgikus ködbe vonja, hanem az avantgárd hagyomány szellemében, annak eszközeibõl merítve idézi meg.

Demcsák Ottó táncos, koreográfus, rendezõ, a Gyõri Balett örökös tagja, számos díj, kitüntetés birtokosa, 1989-ben az év táncosa lett Magyarországon. Mûvészi törekvéseiben a különbözõ stílusok harmonikus ötvözése és a misztikus témaválasztás markánsan jelenik meg.

A próbafolyamat alatt az elõadás képe radikálisan megváltozott, a némiképp hagyományos dramaturgiát és a történetet „levetkõzte magáról” a darab, a párbeszédként elképzelt szövegek önállósultak, illetve alkalmazkodtak a sajátos koreográfiához, amelyet a rendezõ balett-táncos múltja jelentõsen meghatároz. Különleges és szokatlan élményt nyújt a darab zenei anyaga is, nem önmagában, hanem Aczél Géza szövegének és a szereplõk mozgásának kombinációjában, mely létrehoz egyfajta disszonanciát, ugyanakkor a megértést segíti.

Az elõadás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap – Katona József Produkciós Pályázat, Eurotrans Alapítvány.


Szereplők:Rendezõ-koreográfus:

Bemutató: 2008.12.06