410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Szigligeti Társulat / 2021-2022

Göncz Árpád

Modern Médeia

Monodráma, felújítás

Göncz Árpád eredetileg Magyar Medeia címû monodrámáját F. Bathó Ida mutatta be, még a nyolcvanas évek közepén. Most a felújítás már egy új státusban lévõ szerzõnek szólt, hiszen Göncz Árpád az egyik legfontosabb sorsfordító személyisége volt a magyarországi változásoknak, majd õ lett az új Magyar Köztársaság elnöke. És most idézzünk a régi bemutató kapcsán az egykori elõadásról.
„A címet azért kellett megváltoztatni, mert a magyar szót nem engedélyezték az akkori hatóságok. Göncz Árpád még nem volt híres ember, «csak» jó mûfordító és nálunk kevésbé ismert prózaíró. Az elõadás a Medeia motívumra épített dráma.

Jászóné Deák Mada, a monodráma hõse egy válóperi tárgyalás, pontosabban a válás bírósági szentesítése utáni lelkiállapotban a telefonon és levelekben jelentkezõ volt férj szövegei, fõképpen azonban közös gyermekük váratlanul bekövetkezett tragédiája a fájdalom, a szenvedés legmélyebb bugyraiba taszítja ezt a modern asszonyt, aki körömszakadtáig ragaszkodik a klasszikus erkölcsi értékekhez.” (Kántor Lajos, Utunk)
Az elõadást, pontosabban a felújítást most is Szentmiklósi József rendezte.
 


Szereplők:


Elõadó


Díszlettervezõ:

Jelmeztervezõ:

Világosító:

Bemutató: 1990.04.04